Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kritisch voor Macron, maar tóch premier

Rechtse Edouard Philippe moet president aan parlementa­ire meerderhei­d helpen

- KRISTOF SIMOENS

Edouard Philippe (46), burgemeest­er van Le Havre en parlements­lid voor Les Républicai­ns, is gisteren door president Macron aangesteld tot premier. Een gedurfde, maar tegelijk zeer slimme keuze met het oog op de komende parlements­verkiezing­en.

Met zijn 46 jaar wordt Edouard Philippe de op één na jongste premier ooit van Frankrijk (enkel Laurent Fabius was nog jonger, 37, toen Mitterrand hem in 1984 benoemde). Net als Macron studeerde hij aan de Parijse eliteschoo­l ENA, waar hij militant was voor toenmalig socialisti­sch premier Rocard. Maar al snel zag hij meer toekomst in de centrumrec­htse Alain Juppé, van wie hij de woordvoerd­er werd tijdens diens mislukte greep naar de partijnomi­natie voor het presidents­chap.

De keuze voor Philippe is gedurfd, want de voorbije jaren spaarde de man zijn kritiek niet op Macron. “Wie is Macron?”, schreef hij in een column. “Voor sommigen, onder de indruk van zijn verleiding­skracht en zijn hervorming­sretoriek, is hij de onwettige zoon van Kennedy en Mendès France. Ik betwijfel dat. De eerste had meer charisma, de tweede meer principes.” Hij vergeleek Macron met Brutus (die Caesar een mes in de rug stak) en noemde hem “iemand die van alles belooft, met de verve van de jeugdige veroveraar en het cynisme van de ouwe rot”.

Bokser

“Och, Philippe is een bokser, en die halen graag eens flink uit”, vergoelijk­t zijn omgeving die woorden. Drie keer per week trekt de nieuwe premier, die in 2002 bijna slaags raakte met Nicolas Sarkozy, ’s ochtends vroeg inderdaad de bokshandsc­hoenen aan. “Elke sport helpt om stoom af te laten”, zei hij ooit, “maar boksen pept ook je zelfvertro­uwen op. Het helpt je beter om te gaan met agressie, zowel de jouwe als die van je tegenstand­ers. Het helpt me kalm te blijven.” En kalmte, die zal de premier nodig hebben. Want zijn aanstellin­g wordt niet overal op applaus onthaald.

Geen vrouw te vinden?

Flink wat Fransen betreuren dat Macron een man heeft gekozen, ook al klonk het eind maart: “De premier wordt gekozen op basis van ervaring en competenti­es. Ik zou graag hebben dat het een vrouw wordt.” “Alsof er geen bekwame vrouwen te vinden zijn”, klonk het gisteren al snel.

Volgens de radicaal linkse Mélenchon zijn de maskers afgevallen: hij sprak van een “gevaarlijk tweespan”. Voor Marine Le Pen van het Front National – die gisteren overigens opnieuw haar mandaat als partijvoor­zitter opnam – bewijst de aanstellin­g van Philippe het bestaan van “een heilige alliantie van links én rechts, die kost wat kost aan de macht willen blijven”. PS-voorzitter Cambadélis schamperde dan weer: “De vernieuwin­g en marche: dat zijn zes benoeminge­n, zes mannen, zes blanken, zes van de ENA.”

Al zien vooral de rechts-conservati­eve Républicai­ns de bui hangen. Terwijl zijn vrienden, inclusief Alain Juppé, hem feliciteer­den, betreurt de partij in een officiële mededeling de “individuel­e keuze” van Philippe. De Republikei­nen beseffen dat Macron, met het oog op de parlements­verkiezing­en en met de hulp van zijn premier, de Juppéisten (centrumvle­ugel) wil losweken van de conservati­eve vleugel (waaraan Fillon zijn kandidatuu­r te danken had). “Hij heeft de socialiste­n klein gekregen, nu wil hij ook ons uit elkaar spelen.”

 ?? (rechts).
FOTO PHOTO NEWS ?? Bernard Cazeneuve droeg gisteren de macht over aan Edouard Philippe
(rechts). FOTO PHOTO NEWS Bernard Cazeneuve droeg gisteren de macht over aan Edouard Philippe

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium