Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Eerst Henk Ten Cate, dan Dick Advocaat bondscoach

Soap bij Oranje

- (vdm)

D

e opvolging van Danny Blind als bondscoach van Nederland, dat pas vierde staat in zijn WKkwalific­atiepoule, is een soap. Dat blijkt uit een reconstruc­tie van de Nederlands­e publieke omroep NOS. De hoofdrolsp­elers: Henk Ten Cate, Hans van Breukelen en Dick Advocaat.

Henk Ten Cate, trainer van Al Jazira, had afgelopen weekend twee gesprekken van vier uur met directeur Hans Van Breukelen. Maandag kreeg hij een telefoontj­e van Van Breukelen ter bevestigin­g dat hij bondscoach van Nederland zou worden en dinsdag contacteer­de Ten Cate zijn kandidaata­ssistent: Fred Rutten. Maar later die dinsdag belde Van Breukelen om plots te zeggen dat de Nederlands­e bond meer bedenktijd wilde. Wat Ten Cate niet wist: na de gesprekken in Abu Dhabi was Van Breukelen naar Turkije gevlogen om er te praten met Dick Advocaat, de voormalige assistent van Blind, die in het verleden al tweemaal bondscoach van Nederland was. Advocaat gaf aan open te staan voor het bondscoach­schap. Er zijn twee mogelijke verklaring­en: of Van Breukelen en co werden overruled, of hij had voor zijn beurt gesproken. Ten Cate hield de eer aan zichzelf en liet weten dat hij bedankte voor de job aangezien er geen eensgezind­heid was.

Advocaat is nu nadrukkeli­jk in beeld. Maar de man die ooit de Rode Duivels plots liet staan voor een lucratieve­r aanbod van Rusland, staat fel ter discussie. Hij lapte Oranje hetzelfde als onze Duivels. In augustus vorig jaar gaf hij er plots de brui aan als assistent van Blind voor een financieel aantrekkel­ijk aanbod van het Turkse Fenerbahçe. De schrik zit erin dat de oude vos zijn streken nooit zal verleren en straks Oranje weer in de steek laat.

 ?? FOTO PHOTO NEWS
FOTO BELGA ?? Henk Ten Cate. Dick Advocaat was eerder al bondscoach van Oranje.
FOTO PHOTO NEWS FOTO BELGA Henk Ten Cate. Dick Advocaat was eerder al bondscoach van Oranje.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium