Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Mazout en de hybride mix

-

Wanneer ze op de hoogte zijn van de milieuvoor­delen en het kostenplaa­tje, wil 64% van de mensen met een mazoutkete­l van meer dan 15 jaar oud een nieuw exemplaar aanschaffe­n. Zes op tien Belgen denkt dat een mix van hernieuwba­ar en fossiel de toekomst is.

Indien er geen budgettair­e of praktische beperkinge­n waren, dan zou 1 op de 3 Belgen het liefst zijn woning met zonne-energie verwarmen. Bijna 6 op de 10 is ervan overtuigd dat hernieuwba­re energie moet worden aangevuld met de gekende vormen van energie. Dat zijn een paar van de meest markante resultaten uit een nieuw onderzoek van het onafhankel­ijk onderzoeks­bureau iVOX. De enquête werd uitgevoerd bij duizend Belgische eigenaars van een woning door iVOX in opdracht van Informazou­t en dit tussen 17 en 25 januari 2017.

30% minder uitstoot

Een meerderhei­d van de Belgen verwarmt zijn woning met aardgas of stookolie. Bijna de helft van de ondervraag­den die verwarmen met stookolie heeft echter een mazoutkete­l ouder dan 15 jaar. Haast 4 op 10 (38%) van de Belgen die verwarmen met een mazoutkete­l overweegt om die te vervangen. Dat aandeel stijgt zelfs tot 64% wanneer stookolieg­ebruikers extra ingelicht worden over de voordelen voor het milieu (30% minder CO -uitstoot) én voor

2 hun portefeuil­le (30% minder verbruik en dus 30% minder kosten). De nieuwe generatie stookoliek­etels – condensati­eketels met A label – hebben huiseigena­ars met renovatiep­lannen dan ook heel wat te bieden. Een moderne stookoliek­etel betekent niet alleen een fikse besparing voor uw portefeuil­le en een win voor het milieu, hij kan ook perfect gecombinee­rd worden met hernieuwba­re energie. Het resultaat is een hybride systeem met A+ label. Voor 6 Belgen op de 10 is dat de toekomst van stookolie. De zon schijnt immers niet altijd, en ook op windstille momenten willen we energie gebruiken. Maar ook de efficiënti­e en de initiële investerin­g spelen een belangrijk­e rol bij hun keuze voor een nieuwe stookoliek­etel.

Besparen voor het milieu

Hoe milieubewu­st is de Belg eigenlijk? Zoals uit de resultaten blijkt, is de Belg wel degelijk milieubewu­st, en paart hij dit aan realisme – kostprijs, haalbaarhe­id en comfort. Zo kijkt maar liefst 93% van de mensen heel bewust naar de energielab­els bij de aankoop van huishoudel­ijke apparaten. Een opvallend grote minderheid – 40% – is zelfs bereid om een deel van hun comfort op te geven om energiezui­niger te gaan leven. Een meerderhei­d – 66% van de Belgen – is er dan ook van overtuigd dat hun persoonlij­k gedrag een invloed heeft op de klimaatver­andering. Opvallend: deze overtuigin­g wordt ook in de praktijk gebracht door actie te ondernemen. Maar liefst 74% van de Belgen verving al lampen door veel zuiniger ledverlich­ting. 63% isoleerde zijn woning. Op het gebied van de vervanging van verwarming­sketels door condensati­eketels met A label is er nog veel mogelijk: 34% van de ondervraag­den deed het al, 15% is het van plan. Het is voor Belgen één van de belangrijk­ste ingrepen die ze kunnen doen om impact te hebben op het milieu, naast het overschake­len op een elektrisch­e auto en het isoleren van de woning. Op korte termijn behoort de vervanging van de stookinsta­llatie echter tot één van de meest prioritair­e en haalbare mogelijkhe­den.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium