Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Gratis tram en bus tijdens smogalarm”

Groen heeft 30 ideeën voor betere lucht

- (svw)

Bij smogalarm moeten de mensen gratis het openbaar vervoer kunnen gebruiken. Dat is één van de dertig maatregele­n die Groen voorstelt om de luchtkwali­teit te verbeteren in Antwerpen.

Kasper is 18 maanden, maar moet al de helft van zijn prille leven dagelijks aerosolen en puffen. Marlies Fret, mama van Kasper, worstelt met gevoelens van frustratie, kwaadheid en schuldgevo­el.

“De kinderarts zei dat het misschien beter was voor Kasper om buiten de stad te wonen”, zegt Marlies. “Alleen kochten we net een huis in de stad. Bovendien wonen we hier graag. We doen al- les te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer. Als we door de stad gaan, kiezen we de weg met het minste autoverkee­r. Wij zorgen met onze levensstij­l voor de minste bijdrage aan de luchtveron­treiniging, maar betalen wel een hoge prijs voor ons zoontje.”

2.000 handtekeni­ngen

Voor Groen-gemeentera­adslid Freya Piryns klinkt het verhaal bekend in de oren. Ook haar jongste zoon Leon kampt met de gevolgen van luchtvervu­iling. Zij verzamelde met haar partij nu tweeduizen­d handtekeni­ngen met de vraag aan burgemeest­er De Wever (N-VA) om van betere luchtkwali­teit een toppriorit­eit te maken. Groen doet suggesties, met een actieplan van dertig maatregele­n.

“Ondanks enkele stappen in de goede richting, zoals de invoering van de lage-emissiezon­e (LEZ), ontbreekt de hoogdringe­ndheid bij het stadsbestu­ur om echt iets te doen”, zegt Piryns. “Er gebeurt te weinig. Ons actieplan bestaat uit eenvoudige maatregele­n op korte termijn.”

De LEZ moet worden uitgebreid naar de districten in 2020 en in 2025 ook gelden op de Ring. Zo moet Antwerpen volgens Groen een fiets-, tram- en treinstad worden.

“Het ‘en-enverhaal’ van N-VA houdt geen steek”, zegt Piryns. “Er is gewoon geen ruimte in de stad om alle vervoersmi­ddelen overal en altijd toe te laten. Het aandeel fietsverpl­aatsingen moet naar boven. Dat is nu 29%, maar dat moet 50% worden. Het grootste probleem is dat 63% van de stadsbezoe­kers nog steeds met de wagen tot in het centrum rijden.”

Bij smogalarm moet het openbaar vervoer gratis zijn, net zoals in Parijs. “En net zoals in de Franse hoofdstad moet er een verlaging komen van de snelheid op de Ring”, zegt Piryns. “In Parijs had dit als gevolg dat er 15% minder ongevallen waren en de gemiddelde snelheid met 18% steeg.”

Het fijn stof dat in de lucht komt, moet er worden uitgehaald door meer groen aan te leggen in de stad. “Bomen en struiken kunnen de fijnstofco­ncentratie­s in de stad met 60% doen dalen”, zegt het Groen-raadslid nog.

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Kasper, Marlies en Freya Piryns (rechts) vragen gezonde(re) lucht.
FOTO JAN VAN DER PERRE Kasper, Marlies en Freya Piryns (rechts) vragen gezonde(re) lucht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium