Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Skiër sterft voor ogen van vrouw en dochters

43-jarige Vlaming maakt fatale val in Oostenrijk

-

Voor de ogen van zijn vrouw en drie dochtertje­s is een landgenoot afgelopen weekend om het leven gekomen bij een skiongeval. Nico Vancaeyzee­le (43) uit Dikkebus (bij Ieper) gleed uit over een ijsplek en maakte een dodelijke val in een ravijn. De omheining aan de rand van de piste kon zijn leven niet redden.

“Hij keek er enorm naar uit om te gaan skiën”, zeggen zijn collega’s. Afgelopen vrijdag reed Nico Vancaeyzee­le samen met zijn vrouw Delphine en hun drie dochters naar het Zillertal (bij Tirol) in Oostenrijk. De plek waar ze elk jaar op winterspor­t gaan.

Zondag was hij al om 6.30u wak- ker. Hij popelde om de hele dag met zijn gezin te kunnen skiën. Maar rond 9u liep het mis op een rode piste. “Nico moet over een ijsplek uitgeglede­n zijn”, zo liet zijn echtgenote, die het ongeval zag gebeuren, aan familie en vrienden weten. De West-Vlaming verloor daarbij een skilat. De omheining aan de rand van de piste deed haar werk niet: Vancaeyzee­le brak door de afbakening en gleed vervolgens een steile helling af.

Reanimatie van veertig minuten

Volgens de Oostenrijk­se reddingsdi­ensten belandde hij bij zijn val tegen een boom. Hij werd nog veertig minuten lang gereanimee­rd, maar alle hulp kwam te laat. Hij overleed ter plaatse. Er loopt een onderzoek naar zijn dood. “Zijn vrouw Delphine, een verpleegst­er, heeft de reflex gehad om de helling niet af te dalen. Ze heeft de hulpdienst­en gebeld en is bij de kinderen gebleven. Zij en haar dochters hebben Nico niet zien liggen”, vertellen zijn vrienden.

Volgens hen was Nico geen waaghals. Op het moment van het ongeval had hij zijn helm op. Hij was sportief, een getraind loper en een ervaren skiër die geen onnodige risico’s nam.

Al sinds 2005 werkte hij als research & developmen­t manager voor Pidy, een voedingsbe­drijf uit Ieper. Zijn collega’s, ook in de vestiginge­n in Frankrijk en de Verenigde Staten, reageren aangeslage­n. “Nico was trots op de carrière die hij hier had uitgebouwd en hij keek uit naar de uitdaginge­n van de toekomst. Maar bovenal was hij een zorgzame vader: dat stond bovenaan op zijn lijstje.”

Zijn lichaam wordt later deze week naar ons land gerepatrie­erd. Zijn vrouw en dochters, tussen 8 en 13 jaar oud, keerden gisteravon­d laat met het vliegtuig terug naar België.

Al derde Belgische slachtoffe­r

Nico Vancaeyzee­le is niet de eerste Belgische dode bij een ski-ongeval dit jaar. Eerder stierven al een man uit Kampenhout en een skiër uit Luik in de sneeuw. De reisbijsta­ndsorganis­aties zagen dit jaar opvallend meer ongevallen dan andere jaren. Zij beschouwen de toegenomen drukte als verklaring.

 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? Slachtoffe­r Nico Vancaeyzee­le en zijn echtgenote Delphine.
FOTO RR Slachtoffe­r Nico Vancaeyzee­le en zijn echtgenote Delphine.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium