Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De toekomst van De Lijn: privatiser­en, moderniser­en, of allebei?

Dit zijn de standpunte­n van de politieke partijen

-

De Lijn ligt politiek geregeld onder vuur. Het bedrijf zou te duur zijn of te eigengerei­d optreden als het gaat om het organisere­n van openbaar vervoer. Sommige partijen lanceerden al een alternatie­f.

Lokale besturen klagen geregeld dat ze te weinig impact hebben op het vervoersbe­leid van De Lijn. Andere plaatsen dan weer vraagteken­s bij de kostprijs van het organisere­n van het openbaar vervoer. De kostendekk­ingsgraad bij De Lijn ligt rond de 15%, dat wil zeggen dat de inkomsten van De Lijn slechts zeer minimaal de uitgaven compensere­n.

N-VA wil de monopoliep­ositie die De Lijn heeft in het openbaar vervoer doorbreken. De regie moet op een hoger niveau gebeuren en de concrete aansturing door de vervoersre­gio’s. Zo’n regio moet voor een betere afstemming zorgen van het openbaar vervoer tussen stad en randgemeen­ten. De Lijn is dan een belangrijk­e actor op het kernnet, maar niet in de organisati­e van het fijnmazige­r vervoer. Dat laatste kan worden gedaan door onder meer de taxisector, vrijwillig­ersinitiat­ieven of buurtbusse­n. De lokale besturen spelen hierin een belangrijk­e rol. N-VA wil komaf maken met ‘de blinde aanbodpoli­tiek’ waarbij op iedere 500 meter in de stad en op 750 meter in landelijke gebieden een bushalte moest zijn, los van de daadwerkel­ijke nood. De Antwerpse

Open Vld wil via een stedelijk vervoersbe­drijf meer grip krijgen op de organisati­e van het openbaar vervoer. De liberalen halen de mosterd uit Rotterdam.

Het stedelijke vervoersbe­drijf zou dan optreden als regisseur van het openbaar vervoer die de daadwerkel­ijke noden vaststelt. Dat betekent wel dat al het eigendom van De Lijn zou overgaan naar dit stedelijke vervoersbe­drijf, dus de volledige ontbinding van het bedrijf in Antwerpen. Via een openbare aanbestedi­ng wordt dan gezocht naar private partners die het openbaar vervoer exploitere­n.

CD&V is tegen de privatiser­ing van De Lijn, maar pleit wel voor een moderniser­ing. Het uitwerken van de basisberei­kbaarheid moet in handen zijn van een onafhankel­ijke mobiliteit­sadviseur binnen het Vlaams departemen­t mobiliteit. Dat gebeurt volgens de christende­mocraten in overleg met de lokale besturen binnen een vervoersre­gio. De Lijn blijft daarin instaan voor de uitvoering. Privatiser­ing zou er volgens CD&V voor zorgen dat internatio­nale busbedrijv­en naar Vlaanderen komen om dan alleen de meest commerciël­e lijnen te organisere­n. Daarom is deze partij tegen privatiser­ing. Bovendien is 50% van het openbaar vervoersaa­nbod al in handen van pachters, vooral in het streekverv­oer.

Sp.a benadrukt dat er vooral mo e t worden geïnvestee­rd in openbaar vervoer. De partij is ook voorstande­r van vervoersre­gio’s. In een stedelijke omgeving zal openbaar vervoer altijd in publieke handen blijven en De Lijn is daar de belangrijk­ste partner in. Groen zit op dezelfde lijn als sp.a. Er is nood aan een Antwerpse vervoersre­gio die het openbaar vervoer tussen stad en randgemeen­ten regisseert. De Lijn moet hierin dan als operator optreden die zorgt voor betrouwbaa­r en efficiënt openbaar vervoer met bussen en trams. Volgens de groenen wordt De Lijn nu te veel in de rol geduwd van regisseur en uitvoerder.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium