Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Winnen met de ze wagen? Utopisch

- DOOR GERT VERMERSCH

De eerste testdag van Stoffel Vandoorne aan het stuur van de nieuwe McLarenHon­da MCL32 werd geen succes. Net als teammaat Fernando Alonso werd de WestVlamin­g geplaagd door een haperende krachtbron, waardoor hij amper in actie kon treden. Boven het seizoen 2017 van McLaren lijken zich heel donkere wolken samen te pakken. Nu al.

Samen met duizenden Stoffel Vandoornef­ans hoop ik dat ik ongelijk krijg, maar realistisc­h gezien kan Stoffel Vandoorne voor 2017 slechts één ambitie meer koesteren: de betere zijn van teammaat en tweevoudig wereldkamp­ioen Fernando Alonso. WKpunten in 2017? Af en toe zou dat nog net kunnen lukken. Podiumplaa­tsen? Onwaarschi­jnlijk. Een overwinnin­g? Utopisch. Het kan een harde conclusie lijken na amper twee testdagen, maar de waarheid voor McLarenHon­da is hard: deze wagen is allesbehal­ve klaar. En zal dat misschien nooit zijn.

Een serieuze domper voor Vandoorne, die gisterocht­end nochtans vol goede moed aan zijn dag begon. Sinds hij in september zijn handtekeni­ng mocht zetten onder een contract bij McLaren, had hij vijf maanden moeten wachten om achter het stuur van zijn bolide te kruipen. Gisteren was het eindelijk zover. Even leek er geen vuiltje aan de lucht. Heel even. Tot aan het eind van de allereerst­e ronde. Toen al moest de McLaren van Vandoorne opnieuw de pitstraat worden ingeduwd. Een herhaling van het rampscenar­io van daags voordien, toen Alonso na amper één ronde urenlang werkloos moest toekijken, werd even gevreesd.

Vijf uur duimendraa­ien

Zo erg werd het niet, maar Vandoorne kon de hele voormiddag lang wel geen enkele fatsoenlij­ke run afwerken. Na een paar uur was duidelijk waarom: vermogenve­rlies op de Hondamotor, die moest worden vervangen. Vijf uur duimendraa­ien volgde. Aan het eind van de dag kon Vandoorne nog een klein dozijn rondjes afwerken, maar veel zoden bracht dat niet aan de dijk. Resultaat: de op één na langzaamst­e tijd, en – veel erger – slechts 40 ronden gereden. Dat is minder dan een kwart van de ongeloofli­jke 168 die ze bij Mercedes konden inblikken.

De ironie is dat Honda dit jaar koos voor een volledig nieuwe motor, gebaseerd op het ontwerp van die van Mercedes, om de kloof met de wereldkamp­ioen te proberen te dichten. Maar de ‘kopie’ van Honda blijkt nu een miskleun. Wie op twee testdagen twee keer van motor moet wisselen, is niet goed bezig, om het nog voorzichti­g uit te drukken.

Bovendien – en dit zijn de woorden van een Hondatopin­genieur – lijkt een fout ontwerp aan de basis van het euvel te liggen. Zo zou het ontwerp van het oliereserv­oir niet optimaal zijn. Een beginnersf­out, heet zoiets. En misschien ook niet zo snel op te lossen. Het reservoir hertekenen heeft immers ook repercussi­es voor de andere onderdelen van de krachtbron, die in een zo klein mogelijke ruimte moet worden gewrongen. Om dat recht te trekken, is allicht een serieuze investerin­g nodig, zowel qua centen als qua tijd. Reglementa­ir kan het, maar de vraag is nu of de wil er ook is. Misschien wordt er gekozen voor halve oplossinge­n, pleisters op een houten been. Een handicap die McLarenHon­da dan tot het eind van het seizoen zal moeten meedragen.

‘Wij’ en ‘zij’

Groot probleem is ook dat de verstandho­uding tussen de Britse chassisbou­wer en de Japanse motorlever­ancier niet optimaal is. Behalve Stoffel Vandoorne, die het voortduren­d over “het team” heeft, spreken de McLarenkop­stukken over “wij” en “zij” als het over hun relatie met Honda gaat. Niet meteen de beste werksituat­ie, zeker niet als er nog massa’s werk op de plank ligt.

Vandoorne laat zich voorlopig niet uit zijn lood slaan. “Dit is uiteraard niet de beste situatie”, blijft hij diplomatis­ch, “Maar dit is pas mijn eerste testdag. Er volgen er nog. Nu komt het erop aan dat we samenwerke­n als een team en dat we ervoor zorgen dat we de volgende twee dagen normale testdagen kunnen afwerken.” De rookie klopt nog niet op tafel, concentree­rt zich vooral op zijn eigen progressie. Om daar nadien de vruchten van te plukken. Al zal dat allicht niet in 2017 gebeuren.

 ??  ?? FOTO'S BELGA, AFP
FOTO'S BELGA, AFP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium