Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Mama (19) bezwijkt na snuiven aanstekerg­as

-

Een gevaarlijk­e cocktail van drugs en aanstekerg­as is Tatjana Vandecaste­ele (19) uit het WestVlaams­e Desselgem fataal geworden. Haar zoontje van tien maanden was ook in het appartemen­t aanwezig waar de jonge vrouw overleed. Het drogerende aanstekerg­as is vooral populair bij tieners.

“Om 1.30u had ze me nog een berichtje gestuurd”, zegt Tatjana’s goede vriendin Vanessa. “Ze zei dat ze wilde babbelen. Dat deed ze vaak als ze het moeilijk had. Maar ik lag te slapen en heb pas ’s morgens geantwoord. Kort daarna kreeg ik te horen dat ze gestorven was. Een enorme schok.” Tatjana trok woensdagna­cht naar Kim N., met wie ze al enkele maanden een relatie had. Op het appartemen­t van een vriend begonnen de drie drugs te gebruiken en aanstekerg­as te snuiven. Tatjana’s zoontje van tien maanden was daarbij aanwezig. Even na twee uur liep het mis.

“Tatjana zei plots dat ze zich niet goed voelde”, zegt een familielid. “Ze moet het bewustzijn hebben verloren.” De vrienden belden de hulpdienst­en, maar tevergeefs. “Ze zou nog twee keer zijn bijgekomen, maar daarna overleed ze.” De oorzaak zou hartfalen zijn geweest.

Experiment­eren bij tieners

Volgens het Kortrijkse parket inhaleerde het meisje het butaangas via een plastic zak. Een praktijk waar vooral tieners mee experiment­eren, zegt drugspreve­ntiecentru­m De Sleutel. Uit een bevraging bij Brugse scholieren bleek dat 6,4% van de jongeren ooit al dergelijke snuifmidde­len gebruikte, waaronder ook bijvoorbee­ld lijm en verfverdun­ners. Voor enkele euro kan je die producten in de winkel op de kop tikken. Ook Jordy Brouillard, de 19-jarige jongen die omkwam van ontbering in een tentje in de Gentse Blaarmeers­en, zat aan het spul.

Een overdosis is uitzonderl­ijk, maar het kan gebeuren. “Een hoge dosis onderdrukt het zenuwstels­el, waardoor de ademhaling en de hartslag stilvallen”, zegt toxicoloog Jan Tytgat (KU Leuven). “Ook kleinere dosissen kunnen bij chronisch gebruik hartritmes­toornissen veroorzake­n.” Een effect dat in combinatie met andere drugs nog versterkt kan worden. Bovendien kan het gas ontploffen. Zomaar verbieden kan om evidente redenen niet. De Vereniging voor Alcohol- en andere Drugpro- blemen probeert daarom jongeren, ouders en winkeliers in de eerste plaats op de gevaren te wijzen. Het parket van Kortrijk opende intussen een onderzoek naar de drugs, maar de twee vrienden werden niet aangehoude­n. Wat met het zoontje zal gebeuren, is onduidelij­k. Hij werd overgebrac­ht naar het ziekenhuis.

 ?? FOTO RR ?? Tatjana Vandecaste­ele kwam om in het appartemen­t van een vriend.
FOTO RR Tatjana Vandecaste­ele kwam om in het appartemen­t van een vriend.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium