Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Mooiste ervaring van mijn leven”

Cato Speleers uit Kontich trok vorig jaar als 17jarige vrijwillig­ster voor vier weken naar het Afrikaanse Zambia. “Het was hard werken, maar de kinderen daar gaven me energie”, zegt Cato.

-

b “Het was een van de mooiste ervaringen van mijn leven.” Zo beschrijft Cato Speleers (18) haar vrijwillig­erswerk in het Afrikaanse Zambia, waar ze zich tijdens haar vakantie ontfermde over de kinderen in een dorpje. “Het is altijd een droom geweest om mij als vrijwillig­er in te zetten”, zegt Cato. “Ik wilde iets doen voor zij die het minder goed hebben dan ik. Ik had net mijn middelbare school afgerond en had dus drie maanden vakantie. Ik heb geen moment getwijfeld over deze reis.”

Hard werken

Cato gaf onder andere les aan kinderen uit het dorp, maar hielp ook mee in een lokaal bejaardent­ehuis. “Het was hard werken, erg vermoeiend ook. Maar de kinderen daar gaven me energie. Mijn vrienden begrepen niet waarom ik mijn vakantie ‘opofferde’ om in het buitenland te gaan werken. Maar als ik hen achteraf de verha- len vertelde, werden ze snel veel enthousias­ter”, zegt Cato. “Ik kan het echt iedereen aanraden. Het is erg leuk om aan die momenten terug te denken en ik heb het gevoel dat ik een impact heb gehad op de mensen daar. Dat was ook een van de redenen om dit te doen. Ik vond het erg belangrijk om mijn steentje bij te dragen. Het gaf me voldoening.” De reis van Cato kostte 1.500 euro. “Veel geld”, zegt ze. “Dat is het enige wat mij tegenhoudt om het elk jaar te doen. Ik heb gelukkig steun gekregen van mijn ouders, en we hebben ook een spaghettid­ag georganise­erd om geld in te zamelen. Maar het was alle inspanning­en waard.”

 ?? FOTO'S RR ?? Cato Speleers gaf in Zambia onder meer les aan kinderen.
FOTO'S RR Cato Speleers gaf in Zambia onder meer les aan kinderen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium