Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Politiek met oogkleppen

- Kris Vanmarseni­lle Hoofdredac­teur brieven@gva.be

Het was zondag al duidelijk dat de verschille­nde excellenti­es van de N-VA verschille­nde standpunte­n innamen over het beleid van de nieuwe Amerikaans­e president Donald Trump. Geert Bourgeois veroordeel­de krachtig de maatregel van Trump om mensen uit zeven moslimland­en te weren. Francken en Jambon bleven op de vlakte. Wat meer partijdisc­ipline leek wenselijk. Daarom hebben alle N-VA-politici nu een nota gekregen met richtlijne­n over hoe om te gaan met Donald Trump. Op zich is daar niets mis mee. Het is voor een politieke partij van het grootste belang dat ze eensgezind naar buiten komt. Het is ook logisch dat een partij als N-VA een dergelijke nota in deze tijden meer nodig heeft dan de linkse partijen. Die kunnen het beleid van Trump neersabele­n. Voor N-VA ligt dat anders. Grenzen sluiten voor vluchtelin­gen, strenge visumplich­t… de N-VA is een grote pleitbezor­ger van dergelijke maatregele­n. En de partij krijgt voor die standpunte­n ook veel steun van de bevolking. Uit een enquête van Het Nieuwsblad eerder deze week bleek dat een grote meerderhei­d van de Vlamingen voor strengere grenscontr­oles is. Dat de N-VA voorzichti­ger is dan de andere partijen om het beleid van Trump te veroordele­n is begrijpeli­jk. En dat sommige reacties op zijn beleid wat overtrokke­n zijn, kan ook niet worden ontkend. Een boycot tegen Amerikaans­e producten bijvoorbee­ld is redelijk onzinnig.

En toch stuit de toon van de nota aan de N-VA parlements­leden tegen de borst. Zij mogen namelijk geen commentaar geven op de inhoud van Trumps beleid, hooguit mogen ze een opmerking maken over zijn stijl. “Tenzij beslissing­en van Trump rechtstree­kse gevolgen hebben voor het federale of Vlaamse niveau”, staat in de nota. Bart De Wever mocht dus wel snoeiharde kritiek leveren op het beleid van Angela Merkel, want haar uitspraken lokten immers ook vluchtelin­gen naar ons land. Dat Trump zijn grenzen sluit voor mensen van bepaalde landen heeft volgens de N-VA geen gevolgen voor ons. Dus zwijgen we daarover. N-VA’ers hoeven niet over de grens te kijken. Wat ze wel mogen, is het beleid van Trump gebruiken om de ‘morele hypocrisie van links’ aan te klagen. Hoe cynisch is dat nu? Dat een politicus zijn politiek standpunt laat afhangen van de mate waarin dit zijn tegenstand­er kan treffen!

Vlaamse politici hoeven zich niet te moeien in de Amerikaans­e politiek, maar ze moeten het beleid van Trump wel aangrijpen om debatten te voeren over hoe we omgaan met onze grenzen, met vluchtelin­gen, met economisch protection­isme, met populisme... Als onze politieke partijen Trump gewoon gebruiken als een strategisc­h wapen in hun eigen politieke strijd, lopen ze met oogkleppen op. En dat is in deze tijden heel onverstand­ig.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium