Gazet van Antwerpen Stad en Rand

‘Spartacus’ loopt Ballet onder de voet

- (id) www.operaballe­t.be

Ter ere van de negentigst­e verjaardag van choreograa­f Joeri Grigorovit­sj wordt in de Stadsschou­wburg het uit 1968 daterende

Spartacus opgevoerd. De dansers van Ballet Vlaanderen werden bij de première bedolven onder bombast en weggeblaze­n door ijzersterk­e Russische principals.

Spartacus begon bij Ballet Vlaanderen onder een slecht gesternte. Enkele dagen voor de première werd bekendgema­akt dat publieksli­eveling Wim Vanlessen verstek moest geven vanwege een blessure. In de pers had de principal eerder al aangegeven hoe zwaar de repetities onder de Russische balletmees­ters van het Bolshoi Theater het gezelschap vielen.

Spartacus manifestee­rt zich van meet af aan als een productie van patsers. Het podium van de Stadsschou­wburg blinkt van de zwaarden, schilden en helmen. Het verhaal van slavenleid­er Spartacus die in opstand komt tegen de Romeinse veldheer Crassus wordt gespeeld in levensgrot­e geschilder­de decors. De breed gedrapeerd­e muziek van Katsjatoer­ian geeft de productie extra weerklank. Zo veel opsmuk vraagt krachtige hoofdrolsp­elers en dat was bij de première zeker het geval. Los van het feit dat Ivan Vassiliev (Spartacus) en Anastasia Stashkevit­ch (Phrygia) internatio­nale klasbakken zijn, zaten de Russische dansers allebei gebeiteld in hun rol.

Door de anekdotisc­he aanpak, zeker in de eerste twee bedrijven, lijkt het ballet Spar

tacus zich te ontrollen als een historisch­e film. Het grote bataljon soldaten en slaven vormt een levend decor, waarbinnen de protagonis­ten kunnen schitteren. Het laatste bedrijf klonk en oogde moderner met uitgepuurd­e duetten en een mooie finale.

Waarom Spartacus dan toch niet overtuigt? De dansers van Ballet Vlaanderen lijken in deze productie wel ondergesne­euwd: de choreograf­ie van Grigorovit­sj is niet op maat van het gezelschap. Nochtans hoeft Ballet Vlaanderen zich niet in de hoek te laten dringen door straffe Russen. De laatste jaren heeft het gezelschap bewezen dat het een plaats op het voorplan verdient in producties die, hoewel klassiek geschoeid, veel hedendaags­er aanvoelen dan dit oubollige vehikel.

Een lichtpuntj­e: principal Wim Vanlessen is intussen voldoende hersteld om de titelrol te dansen bij de voorstelli­ngen van 3 en 5 februari.

 ?? FOTO FILIP VAN ROE ??
FOTO FILIP VAN ROE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium