Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Mathew Ryan kan meteen spelen

Nieuwe Genkdoelma­n speelgerec­htigd en in s electie tegen Oostende

- ROGER COX MARNIK GEUKENS

Genk bereikte gisteren niet alleen een akkoord met Valencia over een uitleenbeu­rt van Mathew Ryan (24) tot het einde van dit seizoen. De club zorgde er ook voor dat de doelman meteen speelgerec­htigd is voor de bekermatch tegen Oostende. De kans is groot dat de Australiër vanavond meteen aan de aftrap staat. “Mathew is topfit”, verzekert exploegmaa­t en goede vriend Vladan Kujovic.

Matt Ryan speelde met Australië op het WK in 2014. In de Jupiler Pro League stond hij 102 matchen onder de lat voor Club Brugge, in 2014 én 2015 werd hij zelfs uitgeroepe­n tot ‘Doelman van het Jaar’. In dat laatste jaar pakte hij ook de Beker van België, in de finale werd Anderlecht met 2-1 verslagen dankzij een goal van Refaelov in blessureti­jd.

Derde keeper

Ryan, die het nummer 26 zal dragen, was bij Valencia na een degelijke start onverwacht op een zijspoor terechtgek­omen. Hij was zelfs pas derde doelman na Diego Alves en Jaume Domenech. Een uitleenbeu­rt drong zich op. De voorbije weken werd hij aan Anderlecht gelinkt. Die trein liet Ryan nog aan zich voorbijgaa­n, maar een half jaar lang de geblesseer­de Bizot vervangen in Genk, zag hij wel zitten.

Zijn nieuwe coach Albert Stuivenber­g nam Ryan meteen op in zijn selectie voor de terugmatch van de halve finales van de Beker van België tegen Oostende. Meer dan “ik heb al wel van hem gehoord”, wilde Stuivenber­g niet kwijt over het ‘ onderwerp Ryan’. “We spreken pas over hem bij zijn officiële voorstelli­ng. Hij zit wel in de kern. Of hij klaar is om te spelen? Natuurlijk, anders zat hij niet in de kern. Maar dat wil niet zeggen dat hij start.”

Vriend Kujovic

In Genk komt Ryan alvast een oude bekende tegen. Niet op de club, wel in Kattevenne­n. “De wereld is klein”, lacht Vladan Kujovic, sinds kort keeperstra­iner bij de jeugd en de beloften van Roda JC. Hij kan zijn vreugde niet wegsteken. Twee jaar lang was hij bij Club Brugge de doublure van Ryan. “Op afzonderin­g lagen we altijd samen op de kamer. Sindsdien zijn we vrienden, eigenlijk was ik voor hem als een oudere broer. We hebben nog steeds nauw contact. Nu kunnen we de banden weer aanhalen. Ze gaan me regelmatig zien in de Luminus Arena.”

Zegen voor Jackers

De keuze van Genk voor Ryan vindt Kujovic een win-winsituati­e. “Voor Genk breken er nu belangrijk­e weken aan. Een mogelijke bekerfinal­e, de race naar Play-off 1. De druk zal groot worden. Dus is een ervaren doelman geen overbodige luxe. Ik geloof in de toekomst van Nordin Jackers. Maar hij is nog jong. Ik ben ervan overtuigd dat de komst van Ryan voor hem een zegen is. Hij gaat er veel van opsteken. Op het veld is Mathew een echte winnaar. In de dagelijkse omgang is hij de vriendelij­kheid zelve. Een verstandig­e jongen die het ploegbelan­g altijd vooropstel­t en klaar staat met raad en daad voor zijn medemaats.”

Topfit

“Mathew heeft gewoon alles”, vervolgt Kujovic. “Hij is ongeloofli­jk ambitieus en profession­eel, een trainingsb­eest met een topmentali­teit. Het is ook een heel complete doelman. Op zijn lijn is hij bijna onklopbaar, hij heeft formidabel­e reflexen. Hij is ook een aanvallend type, hij gaat overal de bal halen. Hij is misschien niet de grootste, maar het lijkt wel alsof hij in Australië samen met de kangoeroes getraind heeft. Zijn sprongkrac­ht is fenomenaal. Voorzetten zijn dus geen probleem. Ten slotte mag je hem de bal ook gerust in de voeten geven, zijn traptechni­ek is uitstekend. Hij straalt rust uit.”

Logische vraag: waarom was hij bij Valencia dan pas derde keus? “De politiek van de club”, is de verklaring van Kujovic. “Mathew heeft het voorbije anderhalf seizoen enkele blessures gehad ( meniscus, heup,

red.). Maar dat heeft zijn ontwikkeli­ng niet afgeremd. Hij is momenteel topfit. Probleem is dat bij Valencia ook ene Diego Alves rondloopt. Dat is in Spanje een monument. Hij staat er bekend als de beste penaltysto­pper. Voor een andere doelman is het heel moeilijk om met hem te concurrere­n. Daarom is Genk voor Mathew ideaal om weer speelminut­en te vergaren.”

Respect van Mechele

Eenzelfde geluid bij Brandon Mechele, momenteel verdediger bij STVV. “Als jonge gast is het belangrijk dat je een betrouwbar­e doelman achter je hebt staan. Mathew Ryan, hoewel hij niet veel ouder is dan ik, is zo iemand. Het is geen toeval dat hij ‘ Doelman van het Jaar’ is geworden bij Club. Hij was toen veruit de beste in België.”

Net als Kujovic noemt ook Mechele de keuze van Genk voor de Australiër verstandig. “Ze gaan er veel plezier aan beleven. Hij is een sympathiek­e gast, die anderzijds wel zegt waar het op staat. Een echte leidersfig­uur. Valencia is tot nu toe geen succesverh­aal geworden, omdat hij zit met Alves en omdat hij op ongelukkig­e momenten enkele blessures heeft gehad. Bij Genk gaat hij zeker spelen. Dat is ook nodig, als hij zijn plaats in de nationale ploeg wil vasthouden.”

Derby

Volgende week staat de Limburgse derby op de agenda. Dan moet Mechele proberen te scoren tegen... Ryan. “Ik zie hem liever in doel staan bij Genk dan bij Anderlecht, waar hij ook naartoe kon. Mooi dat hij met die gevoelighe­den rekening heeft gehouden. Nee, Anderlecht, dat is voor ons, mannen van Club, geen optie.”

 ??  ??
 ?? FOTO JEFFREY GAENS ??
FOTO JEFFREY GAENS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium