Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De douche achteraf waar ik zo naar uitkeek, deed mijn kapotte huid pijn”

Reporter Wannes Deleu leeft maand als dakloze voor docureekso­p Eén

-

Hoe is het om als dakloze in Antwerpen te (over)leven? Wannes Deleu testte het in de praktijk uit en is nog maar een week weer thuis. Zijn relaas is te zien in Op

Straat op Eén. “Het was de langste en hardste maand uit mijn leven. Elk klein dingetje werd een zorg: plassen, tanden poetsen, slapen. Dat is moordend.”

Tientallen daklozen maken deel uit van het Antwerpse straatbeel­d. De voorbije maand was de kersverse Borgerhout­enaar – en geboren Mechelaar – Wannes Deleu (33) één van hen. Vier weken lang woonde hij op straat, met amper bezittinge­n en amper eten. “Het speelt zich af in onze voortuin af en toch weten we weinig over deze problemati­ek. Dat intrigeerd­e me”, vertelt hij. “In Noorwegen deed een reporter een soortgelij­k experiment en dat was straffe televisie. Je kunt over daklozen op twee manieren iets maken. Ofwel stap je voor getuigenis­sen met een grote camera op hen af, of je gaat leven zoals zij. Ik koos voor het laatste. Als ik een dakloze hoorde vertellen hoe hij al zijn spullen meenam in winkelzakj­es, die soms kapotginge­n, snapte ik hem volledig.”

Wannes begon zijn helse avontuur op 24 december. Een kus van zijn lief en de kleren die hij aanhad. Het huis dat ze pas samen in Antwerpen gekocht hadden, liet hij voor een maand achter. Zo begon hij zijn verblijf op straat. “Zonder een duidelijk plan of research. Waarom? Mensen die plots op straat staan, hebben ook niet alle mogelijke opties nog gauw gegoogeld. Ik moest dus echt op zoek naar voedsel en nachtopvan­g.”

Dat het kerstavond was, was een meevaller. “Mensen waren vrijgevige­r. Ik herinner me nog de adrenaline toen ik begon te bedelen. Dan moet je mentaal een klik maken in je hoofd. Ik zat aan het Centraal Station, aan het einde van de De Keyserlei. Mensen gaven gul. Ik kreeg ook eten. Maar dat was heus niet altijd zo. Soms had ik 15 euro in een uur, andere momenten slechts een euro na een halve dag. In het begin was ik gegeneerd. Doordat ik op de grond zat, keek ik vaak ook niet hoger dan de knieen van mensen. Ik moest echt mijn trots opzijzette­n om te bedelen.”

Bouwwerf

De eerste tien dagen sliep Wannes op straat. “Ik vond na een tijdje een slaapplek die niemand anders wist, op een bouwwerf. Maar daar kon ik niet te lang blijven. Als een buur met iets te veel burgerzin dat zou zien, zou ik in problemen kunnen komen. Later kon ik in de nachtopvan­g voor daklozen terecht.” Slapen in openlucht was geen pretje. “Je kunt je niet voorstelle­n hoe blij ik was toen ik een slaapzak kreeg van een daklozenor­ganisatie. Dat maakte een groot verschil. Eerder werd ik altijd rond 4u wakker van de kou. Een bijzonder onprettig gevoel is het als je half wakker bent en de koude dwars door je lijf gaat. Vaak zat ik ergens uren binnen met een koffie om het wat warm te hebben.”

Aan andere daklozen vertelde Wannes waarmee hij bezig was.

WANNES DELEU

Reportagem­aker “Scheer daklozen alsjeblief­t niet over dezelfde kam. Uiteraard zijn er mensen die door bepaalde eigen keuzes dakloos zijn geworden. Maar dat is zeker niet altijd het geval.”

“Het is geen undercover­reportage. Dat leek me fair. Ik zou het onethisch vinden om vriendscha­ppen met daklozen op te bouwen en pas op het einde te zeggen dat ik hen stiekem filmde. De kleine camera’s waren ook zichtbaar.”

Weinig vriendscha­p

Geleidelij­k leerde Wannes de daklozen kennen. “Ze zouden aan hetzelfde zeel moeten trekken, maar vaak heb ik toch gehoord dat er geen sprake van onderlinge vriendscha­p is. Omdat er niet altijd vertrouwen is. Ik ontmoette Freddy, die zei: ‘Ik zoek al jaren een echte vriend, maar ik vind hem niet.’ Geloof me, als dakloze zijn je dagen eindeloos, en als je eenzaam bent, zijn ze dat des te meer. Ik heb het zelf gevoeld. Het was de langste en hardste maand uit mijn leven. Ik heb mijn 33ste verjaardag gevierd in die maand. Wel, het was dezelfde nutteloze, doelloze dag als alle andere. Je wordt een overleving­smachine, en de rest duw je weg. Na een paar uur was ik al de stereotype dakloze geworden, met mijn weinige spullen in een paar plastiek zakken die ik dag en nacht vastklampt­e. Elk klein dingetje werd een zorg: plassen, tanden poetsen, slapen. Dat is supervermo­eiend, moordend. Deze maand was wel goed voor mijn conditie. Mocht ik een stappentel­ler gehad hebben, die zou alle records verpulverd hebben (lachje).”

Fel vermagerd is Wannes niet. “Ik denk niet dat je van de honger kunt sterven in Antwerpen. Overal krijg je wel iets en er zijn veel voorzienin­gen.” Eén moment is Wannes bijgebleve­n. “Ik kreeg een volledige maaltijd van de Quick. Een kerel ging er met vrienden eten, zag mij en bestelde zijn eigen maaltijd dubbel, zodat hij kon delen. Dat was hartverwar­mend.”

Er waren ook minder leuke momenten. “Niet dat ik ben bespuugd en beledigd, maar veel mensen negeerden me straal. Ik kwam ook veel politiemen­sen tegen. Sommige duo’s joegen me meteen weg op de Meir, anderen toonden meer begrip en knepen een oogje dicht.”

Wannes Deleu hoopt vooral dat zijn reportage iets teweegbren­gt. “Scheer daklozen alsjeblief­t niet over dezelfde kam. Uiteraard zijn er mensen die door bepaalde eigen keuzes dakloos zijn geworden. Maar dat is zeker niet altijd het geval. Ik wil aantonen dat het ieder van ons kan overkomen, van elke generatie. Ook mensen die een stabiel leven hebben. Er zijn allerlei redenen waarom mensen op straat belanden. Je krijgt te maken met een brand en was niet in orde met je verzekerin­g. Of een relatiebre­uk. En laten we niet flauw doen: ook mensen verslaafd aan drank en drugs kwam ik tegen.”

Huid uitgedroog­d

Het eerste wat Deleu deed toen hij een dikke week geleden weer thuiskwam, was douchen. “Daar had ik zo naar uitgekeken. Maar dat warme water, dat mij deugd moest doen, deed mij pijn. Mijn huid was naar de knoppen. De dokter vertelde me dat hij nog nooit zo’n extreem uitgedroog­de huid zag. Rood van dertig dagen kou en uitdroging. Dat mensen jarenlang zo leven, en elke dag opnieuw de moed vinden om door te gaan, daar heb ik eindeloos veel respect voor.”

TOM VETS, JESSE VAN REGENMORTE­L Op Straat, woensdag om 21.35u op Eén

 ??  ??
 ?? FOTO'S VRT ?? Wannes Deleu: “Ik denk niet dat je van de honger kunt sterven in Antwerpen. Overal krijg je wel iets.”
FOTO'S VRT Wannes Deleu: “Ik denk niet dat je van de honger kunt sterven in Antwerpen. Overal krijg je wel iets.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium