Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Geen opgelegde gemeentefu­sies, alstublief­t

Het is een soort monster van Loch Ness van de Vlaamse politiek: al dan niet verplichte fusies van gemeenten. Het idee stuit op veel verzet. Zoals in de meeste gemeenten in de Antwerpse rand.

-

Het is al veertig jaar geleden, maar veel

b Vlaamse gemeenten zijn nog steeds bezig met het verteren van de ingrijpend­e fusies van gemeenten in 1976. Toch doet de huidige Vlaamse regering een poging om gemeenten – voorlopig op vrijwillig­e basis – tot een fusie met de buren te bewegen.

De grotere steden voelen vaak wel iets voor een fusie met hun randgemeen­ten. Maar die vrezen van hun kant dat de belangen van hun inwoners zullen ondersneeu­wen in de fusie. In die context past deze opiniebijd­rage van Christophe Thomas uit Brasschaat, voormalig voorzitter van het Antwerpse district Ekeren.

De Wever en Homans

Veel burgemeest­ers verslikten zich ongetwijfe­ld in hun koffie: daar is het spook van de verplichte gemeentefu­sies weer. Begin 2016 stelde burgemeest­er van Antwerpen Bart De Wever (N-VA) nog dat de stad Antwerpen vragende partij is voor een fusie met haar randgemeen­ten. Dat was een antwoord op het beleid van Vlaams minister voor Binnenland­s Bestuur en zijn partijgeno­te Liesbeth Homans, die gemeenten wil aanmoedige­n om vrijwillig te fuseren.

Minister Homans heeft een aantal stimuli voor gemeenten die tot een vrijwillig­e fusie overgaan zoals een schuldover­name, een financiële bonus, grotere autonomie en extra bevoegdhed­en voor middelgrot­e steden en gemeenten en voor de grootste steden. De fusies moeten de lokale bestuurskr­acht van gemeenten versterken, want de huidige schaalgroo­tte van de ge-

middelde gemeente is onvoldoend­e voor een verregaand­e algemene uitbreidin­g van de bevoegdhed­en.

In dat kader passen de vrijwillig­e fusies van de Limburgse gemeente Opglabbeek (10.300 inwoners) met Meeuwen-Gruitrode (13.100 inwoners) en de Oost-Vlaamse gemeente Kruishoute­m (8.100 inwoners) met Zingem (7.500 inwoners). Dit zijn nog niet de kleinste gemeenten in Vlaanderen, een kwart van de Vlaamse gemeenten telt namelijk minder dan 10.000 inwoners. Maar voorlopig zijn dit nog wel de enige concrete fusiedossi­ers die op tafel liggen.

Monitor voor de bestuurskr­acht

Het aantal inwoners is overigens niet de enige maatstaf om de slagkracht van gemeenten aan af te meten. Met de laatste grote fusieopera­tie in 1976 (de stad Antwerpen was toen nog niet klaar en volgde pas in 1982) beoogde men een inwonersaa­ntal van 15.000, alhoewel dat niet formeel als doelstelli­ng gesteld werd. Het objectief werd ook niet gehaald. Het Agentschap Binnenland­s Bestuur ontwikkeld­e een ‘bestuurskr­achtmonito­r’, die per gemeente opgemaakt kan worden en die een beeld moet geven van de capaciteit van een gemeente om haar taken te vervullen.

Het geval Antwerpen

Met het ballonnetj­e van de burgemeest­er van Antwerpen zitten we dan weer aan het heel andere uiterste van het spectrum. Antwerpen is met 515.000 inwoners veruit de grootste Vlaamse stad en de veertien randgemeen­ten tellen samen nog eens zo’n 305.000 inwoners. Slechts vier buurgemeen­ten komen niet direct in de buurt van 15.000 inwoners. De vraag is maar of de bestuurder­s van die randgemeen­ten, laat staan de inwoners ervan zitten te wachten op een fusie met Antwerpen.

Objectief instrument

Het was Bert Maertens (N-VA), de ondervoorz­itter van de commissie Binnenland­s Bestuur in het Vlaams Parlement, die er ditmaal voor pleitte om verplichte fusies in het volgende regeringsa­kkoord op te nemen. Maar zonder formele doelstelli­ngen op het vlak van inwonersaa­ntallen en concrete verwachtin­gen inzake bestuurskr­acht lijken vrijwillig­e fusies in deze legislatuu­r van de Vlaamse regering opnieuw veeleer uitzonderi­ng dan regel te zijn.

Opgelegde fusies zien lokale bestuurder­s en de inwoners dan weer niet zitten. In vele Vlaamse fusiegemee­nten is de fusie van vier decennia geleden amper verteerd.

Nu al dreigen met verplichte fusies getuigt van weinig respect voor de lokale besturen. Beter kan de Vlaamse overheid de bestuurskr­acht van alle gemeenten in kaart brengen met de bestuurskr­achtmonito­r, een methodiek die ze per slot van rekening zelf heeft ontwikkeld. Dit objectief instrument kan dan voor de gemeenten als basis dienen om de bestuurskr­acht te versterken. Vrijwillig­e fusies zijn hierbij zeker niet de enige oplossing.

 ??  ??
 ??  ?? Christophe Thomas Voorzitter Open Vld Brasschaat
Christophe Thomas Voorzitter Open Vld Brasschaat

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium