Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Maand zonder alcohol: ook Antwerpena­ars doen gretig mee

Het gaat hard met de inschrijvi­ngen voor Tournée Minérale. In de maand februari zullen al meer dan 30.000 mensen geen druppel alcohol aanraken. Het initiatief van Stichting tegen Kanker en het Vlaams expertisec­entrum Alcohol en andere Drugs (VAD) gaat

- www.tourneemin­erale.be MAAIKE FLOOR

Door mee te doen aan de Tournee Minerale wil Vlaams Parlements­lid Maya Detiège (sp.a) laten zien dat ze zich ook kan amuseren zonder alcohol. “Vooral voor jongeren vind ik dat een belangrijk­e boodschap.”

Zelf drinkt ze niet veel, een

b paar wijntjes tijdens een etentje, maar ze is zich toch al mentaal aan het voorbereid­en op een maand zonder alcohol.

“Op de nieuwjaars­receptie van mijn partij afgelopen weekend merkte ik weer hoe normaal het is om te drinken. Het zit enorm ingebakken in onze cultuur. Mensen vragen of je nog een biertje of een wijntje wil, en pas daarna of je dan misschien water of een sapje wil. De sociale druk op dat vlak is groter dan je denkt. Ik ben geen probleemdr­inker, maar je drinkt soms meer dan je zelf denkt.”

Voorlopig kent Maya Detiège nog niemand anders die meedoet aan de actie. “Ook in het parle- ment reageerden collega’s verbaasd. Het moeilijkst zal zijn om met vrienden weg te gaan en niet mee te doen met dat lekkere streekbier bijvoorbee­ld. Ik moet een goed alternatie­f zoeken. Van bruiswater, tonic of cola krijg je zo’n opgeblazen gevoel, dat is ook niet prettig.”

“Geen geheelonth­ouder”

Maya Detiège hoopt ook gezonder te worden van een maand zonder alcohol. “Na die maand drink ik misschien ook wel minder. Het is niet mijn bedoeling om geheelonth­ouder te worden, maar een beetje minder drinken kan nooit kwaad. En in februari wil ik gewoon heel zuiver door het leven gaan.”

“Ik ben geen probleemdr­inker, maar je drinkt soms meer dan je zelf denkt.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ??
FOTO JORIS HERREGODS
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Maya Detiège drinkt een verse muntthee.
FOTO JORIS HERREGODS Maya Detiège drinkt een verse muntthee.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium