Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Congolees veenmoeras blijkt

-

Midden in het tropische regenwoud van Congo ligt 54 miljard ton CO2 opgeslagen. Dat komt overeen met de hoeveelhei­d broeikasga­ssen die de VS in twintig jaar uitstoten. “Die veengebied­en zijn een uitstekend middel in de strijd tegen de opwarming van de aarde. Als ze onaangeroe­rd blijven, tenminste.”

In de strijd tegen de opwarming van de aarde is het niet alleen belangrijk minder olie, steenkool of gas te verbranden. We moeten ook de cruciale natuurgebi­eden op aarde beschermen, zoals het Braziliaan­se Amazonewou­d en het tropisch regenwoud van het Congobekke­n.

Die tropische wouden zijn immers gigantisch­e opslagrese­rvoirs van CO2. Natuurlijk, zult u zeggen: al die bomen halen CO2 uit de lucht en slaan ze op. Worden ze gekapt, dan verdwijnen de natuurlijk­e longen van de aarde. Maar het gaat niet alleen om de bomen. Ook de grond eronder houdt enorme hoeveelhed­en CO2 vast.

Die opslaggebi­eden worden almaar beter in kaart gebracht en daarbij vinden soms spectacula­ire ontdekking­en plaats. Samen met Congolese collega’s hebben onderzoeke­rs van de universite­it van Leeds en het University College London pas nog een onderzoek gepublicee­rd dat doet duizelen.

Vijf keer België

Vijf jaar geleden ontdekten ze in het hart van het gigantisch­e Congobekke­n – in de zogenaamde Cuvette Centrale – uitgestrek­te veenmoeras­sen. Dat zijn dikke lagen dode plantenres­ten, waarvan bekend is dat ze mogelijk grote hoeveelhed­en CO2 bevatten.

Simon Lewis en Greta Dargie gingen aan de slag om meer zicht te krijgen op de omvang van het gebied en de dikte van het veen. Ze onderzocht­en bodemstale­n en gebruikten satellieti­nformatie. “We zijn zelf geschrokke­n van de omvang van het gebied”, zegt Dargie. “Het is verbazend dat zulke ontdekking­en nog mogelijk zijn. Op slag is Centraal-Afrika in het bezit van een van de grootste veengebied­en ter wereld. Het beslaat 30% van het wereldwijd­e tropisch veengebied.”

Het ontdekte gebied blijkt ongeveer 145.000 vierkante kilometer groot, of bijna vijf keer de oppervlakt­e van België. Volgens de metingen is het veen ongeveer 11.000 jaar oud en ontstond het toen het klimaat in Afrika veel vochtiger was dan nu. En nog belangrijk­er: de turfgrond is bijzonder rijk aan CO2. Lewis: “We schatten dat er ongeveer 30 miljard ton koolstof opgeslagen is. Dat komt overeen met de hoeveelhei­d broeikasga­ssen die de Verenigde Staten in twintig jaar uitstoten.”

Als die 30 miljard ton koolstof vrijkomt, kan dat mogelijk 54 miljoen ton CO2 opleveren. Want 1 ton zuivere koolstof reageert met zuurstof tot 1,8 ton CO2.

Maar als die broeikasga­ssen keurig in de grond opgeslagen zijn, ver weg van de bewoonde wereld, is er toch geen probleem? “Klopt”, zegt Lewis. “Deze veengebied­en zijn een middel in de strijd tegen de opwarming van de aarde, op voorwaarde dat ze onaangeroe­rd blijven. Maar de vraag is

 ?? FOTO ROGER DE LA HARPE ?? De uitgestrek­te veenmoeras­sen – dikke lagen dode plantenres­ten – in de Cuvette Centrale zijn ongeveer 11.000 jaar oud.
FOTO ROGER DE LA HARPE De uitgestrek­te veenmoeras­sen – dikke lagen dode plantenres­ten – in de Cuvette Centrale zijn ongeveer 11.000 jaar oud.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium