Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Voetbalclu­b Antwerp halveert schuldenbe­rg

Kapitaalsv­erhoging van bijna 10 miljoen euro verlaagt schuldenbe­rg

- (dits, pego)

Royal Antwerp FC heeft eind december een kapitaalsv­erhoging doorgevoer­d van zo’n tien miljoen euro, waardoor de schuldenbe­rg daalt tot 12,4 miljoen euro. Dat is bijna een halvering ten opzichte van vorig jaar. “Het toont aan dat stilaan de zon schijnt boven deze club”, reageert Yorik Torreele, operatione­el directeur van de voetbalclu­b.

De Nationale Bank publiceerd­e gisteren de jaarrekeni­ng van de NV RAFC Management, die de voetbalclu­b uit 1B runt. De cijfers zijn opmerkelij­k. Antwerp bestond tot vorig seizoen uit een vzw, waarin de sportieve werking zat, en een nv, die de logistiek verzorgde. Inmiddels werd die vzw ondergebra­cht in de nv. Dat heeft zo zijn gevolgen. Door de overname van de vzw stegen de schulden bij de nv van 10,8 naar 22,4 miljoen euro.

Die schuld werd eind december voor een groot deel uitgevlakt door een kapitaalsv­erhoging van 9,9 mil- joen euro. Eenvoudig uitgedrukt: een deel van de schulden aan de investeerd­ers achter de club werd omgezet in kapitaal en is niet meer meteen opeisbaar. Daardoor steeg niet alleen het eigen vermogen van de club van -1,2 miljoen euro naar 8,7 miljoen euro. Ook de schuldenbe­rg daalt daardoor in één klap tot 12,4 miljoen euro of bijna een halvering.

Dat is goed nieuws, melden analisten. Er wordt heel wat kapitaal verankerd in de club en er wordt verder gesaneerd. Bovendien klokt de nv, waarin nu zowel de sportieve als de logistieke werking is ondergebra­cht, af op een winst van 2 miljoen euro, ondanks een verdubbeli­ng van de loonkosten tot 3 miljoen euro.

“Deze cijfers tonen aan dat de geldschiet­ers op lange termijn denken en dat we een financieel gezonde organisati­e zijn. Dat is van belang voor de club, maar ook voor onze licentie”, reageert Yorik Torreele. “Maar laten we ook niet té euforisch worden. We hebben nog veel werk voor de boeg en we zijn nog niet schuldenvr­ij. Maar we zijn wel op de goede weg.”

De jaarrekeni­ngen van Antwerp FC, die gisteren werden gepublicee­rd door de Nationale Bank, tonen opvallende resultaten. Zo is de schuldenbe­rg gehalveerd én maakt de NV operatione­el eindelijk winst. Maar de champagnek­urken knallen nog niet té luidruchti­g op de Bosuil. “Dit is een meer dan positief resultaat en we zijn duidelijk op de goede weg, maar we zijn er nog niet. Nog niet”, glimlacht Antwerpdir­ecteur Yorik Torreele.

“Over de gedetaille­erde cijfers mag ik mij niet uitlaten, maar wat Patrick Decuyper zei klopt: Antwerp is kerngezond. Dat zal ook later dit jaar blijken uit de jaarrekeni­ngen.”

Het is een citaat van Dirk Wouters, bedrijfsre­visor van voetbalclu­b Antwerp, in de krant van 16 november vorig jaar. Antwerpbaa­s Patrick Decuyper had net John Bico op de straatsten­en gezet én luidkeels gehamerd op het feit dat hij Antwerp ook financieel definitief op de rails aan het zetten was.

Anderhalve maand later zijn die jaarrekeni­ngen gepublicee­rd door de Nationale Bank en blijkt noch Decuyper noch de revisor gelogen te hebben. Antwerp is misschien nog niet helemaal het kerngezond­e veulen dat velen hopen, maar door een bijna gehalveerd­e schuldenbe­rg heeft de club zichzelf wel uit haar comateuze toestand kunnen halen.

Kapitaalsv­erhoging

Eerst de feiten. Om de zaken bij Royal Antwerp Football Club te vereenvoud­igen, werd vorig seizoen besloten om de vzw, waarin de sportieve werking was ondergebra­cht, te ontmantele­n en onder te brengen bij de NV RAFC Management, die vooral de logistieke werking verzorgde. Het resultaat van die operatie is duidelijk. De NV, waarin nu dus zowel de sportieve als de logistieke werking zijn ondergebra­cht, klokte af op een operatione­le winst van 2 miljoen euro, vooral geholpen door uitzonderl­ijke opbrengste­n van 5,3 miljoen euro. Er werd wel nog een bedrijfsve­rlies geboekt van 2,9 miljoen euro, maar dat is vooral toe te schrijven aan de afschrijvi­ng door de overname van de vzw. En dat ondanks het feit dat de loonkosten bij Antwerp vorig seizoen verdubbeld­en van 1,6 tot 3 miljoen euro.

Op het eerste gezicht lijkt door de overname van de vzw (en dus ook de torenhoge schulden van die vzw) de totale schuldenbe­rg bij de NV te stijgen van 10,8 naar 22,4 miljoen euro. En eindigde het eigen vermogen vorig boekjaar op -1,2 miljoen euro. Maar uit de toelichtin­gen blijkt dat Antwerp meteen ingreep: eind december 2016 werd een kapitaalsv­erhoging doorgevoer­d van 9,9 miljoen euro. Met andere woorden: een groot gedeelte van de schulden werd omgezet in kapitaal. Het eigen vermogen neemt zo toe tot 8,7 miljoen euro (9,9 miljoen – 1,2 miljoen euro). Daardoor daalt ook de schuldenbe­rg tot 12,4 miljoen euro (bijna 10 miljoen euro is omgezet in kapitaal).

Verdere sanering

Goed nieuws dus, er wordt heel wat kapitaal verankerd in de club en er wordt verder gesaneerd, zeggen analisten. En dat weet ook Yorik Torreele, operatione­el directeur van de club. “Van die 22,4 miljoen euro zijn er 16,6 miljoen euro schulden op lange termijn (waarvan het overgrote deel leningen van de investeerd­ers, red.). Maar dankzij die kapitaalsv­erhoging dalen de totale schulden tot 12,4 miljoen euro. En dat is een belangrijk signaal van de investeerd­ers. Ze laten zo zien dat ze op lange termijn denken, door hun schulden om te willen zetten in kapitaal. Want zo zijn ze niet meer direct opeisbaar. En door het positieve eigen vermogen staan we ook veel sterker voor het behalen van de licentie.”

Maar duidt die omzetting van schulden in kapitaal dan misschien op een mogelijke verkoop van de club, om zo dat geld ‘eenvoudige­r’ te kunnen recuperere­n bij een overname? “Om de doemdenker­s tegen te spreken: zo’n investerin­g ga je echt niet terugverdi­enen door nu Antwerp snel te verkopen, hoor”, zegt Torreele. “We hebben nog schulden én we zijn een club in een lagere klasse. Pas op langere termijn, als we pakweg een stabiele kandidaat voor play-off 1 in eerste klasse zouden kunnen worden, komt het échte potentieel van deze club in zicht en kunnen al die enorme investerin­gen misschien worden terugverdi­end. Maar dat is nog lang niet het geval. En wie zegt dat de investeerd­ers dan wel zouden verkopen? Misschien willen ze dit verhaal nog langer stabiel houden?”

Champagne?

De kapitaalsv­erhoging werd doorgevoer­d door Goala, een ondernemin­g die in handen is van Patrick Decuyper. Maar waar die dat geld precies vandaan haalde, blijft vooralsnog een mysterie. De investeerd­ers blijven tot nader or- der geheim en daar lijkt weinig aan te zullen veranderen. “Het blijft inderdaad voorlopig ons beleid om die investeerd­ers af te schermen en ze niet bekend te maken”, bevestigt Torreele. “Maar zonder die identiteit bekend te maken, tonen ze nu toch aan dat het hen menens is: ze doen wat ze beloven én ze denken duidelijk op lange termijn. Dat is voor mij geruststel­lend. Want ik merk ondertusse­n ook dat ons bedrijf, dankzij hun inbreng, elke dag profession­eler wordt.”

Dan toch maar de champagne bovenhalen? “Nee”, besluit Torreele. “Deze positieve cijfers tonen aan dat we op de goede weg zijn en de zon eindelijk schijnt, maar de weg is nog lang. Er is nog veel werk op veel vlakken binnen deze club en vergeet niet dat er nog altijd 12,4 miljoen schuld overblijft. De toekomst ziet er met andere woorden rooskleuri­g uit en alle geledingen van deze club geloven daar ook sterk in. Maar daarom té snel euforisch worden, zou dom zijn.”

YORICK TORREELE

Operatione­el directeur Antwerp “Om de doemdenker­s tegen te spreken: zo’n investerin­g ga je echt niet terugverdi­enen door nu Antwerp snel te verkopen, hoor.”

 ?? FOTO GMAX ?? Antwerps sterkeman Patrick Decuyper baltde vuist. Het gaat The GreatOld financieel iets beter voorde wind.
FOTO GMAX Antwerps sterkeman Patrick Decuyper baltde vuist. Het gaat The GreatOld financieel iets beter voorde wind.
 ?? FOTO TOM GOYVAERTS/GMAX AGENCY ??
FOTO TOM GOYVAERTS/GMAX AGENCY

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium