Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bouwpromot­or daagt Apache voor de rechter

Ex-kabinetsch­ef De Wever en Land Invest eisen 350.000 euro van website

-

Bouwpromot­or Land Invest heeft een claim ingediend tegen journalist­ieke website Apache die een reeks artikels publiceerd­e over de mogelijke verwevenhe­id tussen het Antwerpse stadsbestu­ur en de vastgoedwe­reld.

Apache, een website van onderzoeks­journalist­en, maakte gisteren bekend dat het voor de rechter wordt gedaagd door Land Invest Group. Inzet is een artikelenr­eeks rond de Optima-zaak, het bouwprojec­t aan de Tunnelplaa­ts en andere vastgoedde­als in Antwerpen. In die artikels onderzocht Apache de mogelijke verstrenge­lingen tussen zakelijke en politieke belangen in Antwerpen.

Land Invest Group vraagt de onmiddelli­jke verwijderi­ng van alle artikels en een schadeverg­oeding van 250.000 euro. Joeri Dillen, voormalig kabinetsch­ef van burgemeest­er Bart De Wever (N-VA) zou 100.000 euro eisen voor laster en eerroof. Apache berichtte onder meer over zijn opmerkelij­ke profession­ele parcours. Tot de zomer van 2012 was hij adviseur van toenmalig schepen van Stadsontwi­kkeling Ludo Van Campenhout (N-VA), waar hij alle grote vastgoeddo­ssiers in de stad opvolgde. Daarna werd hij operatione­el directeur van drie grote vast- goedbedrij­ven, waaronder Land Invest Group, om een klein jaar later als kabinetsch­ef van Bart De Wever aan te treden. Sinds maart 2015 is hij stedenbouw­kundig ambtenaar en diensthoof­d Ruimtelijk­e Ordening van de gemeente Grobbendon­k.

Dat Land Invest Group nu vraagt om de artikelenr­eeks te verwijdere­n, ruikt volgens Apache naar censuur en is extreem verregaand. “Vier jaar volgt onze redactie de dossiers al op, maar zelden beantwoord­den Land Invest Group en Dillen onze vragen om meer uitleg over hun rol in de dossiers. Nog nooit hebben we van hen een vraag tot recht van antwoord of een klacht bij de Raad voor de Journalist­iek ontvangen. Land Invest Group en Dillen kiezen onmiddelli­jk voor het grof geschut.”

Nationaal secretaris Pol Deltour van de Vlaamse Vereniging van Journalist­en (VVJ) noemt de dagvaardin­gen dubbel intimidere­nd. “Enerzijds worden de journalist­en aangevalle­n zodat ze de berichtgev­ing zouden stoppen, anderzijds wordt Apache als medium geviseerd en lijkt het gezien de hoge geëiste sommen de bedoeling het einde van Apache te bewerkstel­ligen”, zegt hij. “Het is ook contradict­orisch dat ze het hebben over de journalist­ieke code, maar niet eerst naar de Raad voor de Journalist­iek zijn ge- stapt.”

Ook Wouter Van Besien, fractielei­der van Groen in de gemeentera­ad, reageert op de schadeclai­m. “Deze journalist­en voor de rechter dagen en zwaaien met een eis tot megaschade­vergoeding, is een poging om hen monddood te maken. Met Groen vinden wij het belangrijk dat kritische journalist­iek alle vrijheid krijgt.”

Voor een reactie verwijst Dillen naar zijn advocaat Omar Souidi. “Apache heeft beschuldig­ingen ten aanzien van mijn cliënt geuit waarmee hij onmogelijk akkoord kan gaan”, zegt Souidi. “Met de schadeclai­m eisen we eerherstel. De beschuldig­ingen dat we het einde van Apache daarmee willen bewerkstel­ligen, is niet correct. Ik ben niet de boekhouder van de website, dus ken ik de gevolgen van de schadeverg­oeding niet. Ik weet wel dat een journalist geen foutieve informatie mag schrijven.”

Het verwijt dat Dillen niet eerst langs de Raad voor de Journalist­iek ging, wuift Souidi weg. “Mijn cliënt mag zelf beoordelen hoe hij de zaak opneemt. Eerst langs de Raad voor de Journalist­iek gaan, is niet wettelijk verplicht. Het is een non-argument van de VVJ.” Souidi voegt er nog aan toe dat Dillen niet vraagt om eerdere publicatie­s over zijn persoon van de website te verwijdere­n.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium