Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hoe vrij mogen onze gedachten zijn?

- Lex Moolenaar Senior writer brieven@gva.be @LexMoolena­ar

Nu onze West-Europese samenlevin­g wordt getroffen door de ene aanslag na de andere tegen onze manier van leven, klinkt steeds luider de vraag of we ons eigen maatschapp­ijmodel zelf wel goed genoeg kennen en communicer­en.

Onze Citt-A- columnist Guillaume Van der Stighelen gooide onlangs met zijn nieuwe boek Samen door één

deur een knuppel in het hoenderhok. Als wij ons model willen baseren op de principes van de Verlichtin­g – scheiding van Kerk en staat, individuel­e vrijheid van mening en godsdienst, gelijkheid van man en vrouw, enzovoort – dan moeten we onze eigen kinderen en bij uitbreidin­g ook alle nieuwkomer­s heel duidelijk uitleg geven over wat onze basisprinc­ipes zijn en ook duidelijk maken dat die niet te nemen of te laten zijn, vindt Van der Stighelen. Wie een deel wil zijn van onze samenlevin­g, moet onze principes onderschri­jven. Op welke manier dat het best kan gebeuren, moet nader worden onderzocht.

Peter De Roover, fractievoo­rzitter van de N-VA in de Kamer, gaat nog een stap verder. Op zijn vakantiead­res in Italië vraagt hij zich af hoe we ons moeten opstellen tegenover de mensen in onze samenlevin­g die collaborer­en met bijvoorbee­ld IS en die kunnen uitgroeien tot lo

ne wolves die dood, angst en terreur zaaien. In onze verlichte samenlevin­g zijn gedachten vrij. Volgens onze wetten is radicalism­e ook niet strafbaar, dat wordt het pas als het bewijs is geleverd van aanzetten tot haat, geweld of terrorisme. We zouden die vrijheid van mening en van meningsuit­ing uiteraard allemaal het liefst blijven koesteren. Maar, zo voert De Roover aan, als een vrije mening de basisbegin­selen van onze samenlevin­g betwist, is ons aanvaarden daarvan dan een extreme vorm van tolerantie of van onverschil­ligheid?

Eigenlijk komt het hierop neer: zijn wij te tolerant geworden voor intolerant­ie? Doen we nog wel genoeg om onze normen en waarden te beschermen?

De Roover beseft dat hij zich met deze gedachte op glad ijs begeeft. De vrijheid van opinie is al eeuwen een waardevol fundament van onze westerse samenlevin­g. Daaraan tornen is heel gevaarlijk. Maar in de obscure oorlogssit­uatie waarin we ons momenteel bevinden, komt wel meer op losse schroeven te staan. Deze kwestie verdient in elk geval een grondig maatschapp­elijk en politiek debat.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium