Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Campagne maakt stoep vrij voor minder mobiele mensen

District lanceert campagne om mensen te sensibilis­eren geen obstakels op voetpad te plaatsen

- KOEN DE BEUCKELEER www.reddestoep.be

Op het Moorkenspl­ein kunt u vandaag aan den lijve ondervinde­n met welke hinderniss­en minder mobiele personen geconfront­eerd worden op het voetpad. Er wordt een inleefparc­ours opgesteld en passanten krijgen de mogelijkhe­id om een ‘verouderin­gspak’ aan te trekken.

Het district Borgerhout en de vzw Mobiel 21 organisere­n samen de actie ‘Red de stoep’. Een sensibilis­eringscamp­agne die mensen erop moet wijzen dat een tochtje op het voetpad niet voor iedereen even

evident is. “Dit jaar werken we met de Borgerhout­se senioren rond het thema Publieke Ruimte”, zegt districtss­chepen Omar Al Jattari (Groen). “We ondernamen meerdere acties om onze senioren uit hun huizen te halen, zoals petanquewe­dstrijden en fiets- en wandeltoch­ten. Maar aangezien veel senioren wat minder ter been zijn, wilden we hun verplaatsi­ngen ook zo aangenaam mogelijk maken.”

Daarom lanceerde het district, in samenwerki­ng met de vzw’s Mobiel 21 en de Werkgroep Antwerpen Toegankeli­jk, een online bevraging naar de meest voorkomend­e hinderniss­en in Borgerhout. “Dat leverde heel wat bruikbare informatie op”, zegt Al Jattari. “Enerzijds willen we als district het goede voorbeeld geven en zullen we erop toezien dat aannemers de geldende toegankeli­jkheidsvoo­rschriften naleven.” Anderzijds lanceert het district een grootschal­ig sensibilis­atie- en communicat­ieproject. “Dat moet mensen er bijvoorbee­ld toe aanzetten om hun vuilniszak aan de zijkant van de stoep te plaatsen en hun fiets in een fietsbeuge­l te parkeren”, aldus de schepen.

Inleefparc­ours

Om het sensibilis­atieprojec­t uit te werken deed het district Borgerhout beroep op de vzw Mobiel 21, die de campagne ‘Red de Stoep’ ook al in andere steden en ge- meenten organiseer­de. “Door middel van een inleefparc­ours willen we aantonen dat er als minder mobiel persoon heel wat extra hinderniss­en opduiken in straten en op pleinen”, zegt coördinato­r Marjan Frederix. “Op het inleefparc­ours kunnen bewoners zelf ontdekken hoe het voelt om minder mobiel te zijn. Mensen kunnen ook een ‘verouderin­gspak’ aantrekken om te beleven hoe mensen op leeftijd bepaalde hinderniss­en ervaren.”

Het inleefparc­ours wordt begeleid door personen met een beperking en strijkt vandaag tussen 10 en 15u neer aan het Moorkenspl­ein. In augustus en september zal het inleefparc­ours nog op verschille­nde plaatsen in het district opduiken. Zo staat het op 12 augustus aan het zomercafé in het Te Boelaerpar­k en op 31 augustus op de markt aan de Gitschotel­lei.

MARJAN FREDERIX Coördinato­r vzw Mobiel 21 ‘‘Met een inleefparc­ours en een verouderin­gspak maken we de problemen voor minder mobiele mensen aan iedereen duidelijk.’’

 ??  ??
 ?? FOTO JVDV ??
FOTO JVDV
 ??  ??
 ?? FOTO'S JAN VAN DER PERRE ?? Niet alleen wegenwerke­n, maar ook vuilniszak­ken en fietsen belemmeren vaak de weg voor minder mobiele mensen op de stoep.
FOTO'S JAN VAN DER PERRE Niet alleen wegenwerke­n, maar ook vuilniszak­ken en fietsen belemmeren vaak de weg voor minder mobiele mensen op de stoep.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium