Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Weer met 30 tegen de grond

Scheldepri­js maakt kwalijke reputatie nog maar eens waar

- BRAM VANDECAPEL­LE

Geknakte fietskader­s, schaafwond­en, blutsen, builen, gekerm en als slotakkoor­d een sprint met een groep der overlevend­en van twintig renners. Mocht de Scheldepri­js 2015 samengevat moeten worden in een tweet van 140 tekens, was dit een correcte weergave.

Met een eerste editie in 1907 is de Scheldepri­js een van de oudste wielerweds­trijden van België. Een koers met traditie dus. Even traditiege­trouw als de koers zelf is de jaarlijkse massale spurt en dito valpartij op de Winston Churchilll­aan. Net zoals onder het bewind van de Britse premier in de Tweede Wereldoorl­og vallen er op de naar hem genoemde aankomstla­an in Schoten jaarlijks slachtoffe­rs.

Hoe het gisteren gebeurde: op 850m van de streep wil de Italiaan Andrea Guardini van Astana aan de rechterkan­t van het op hol geslagen peloton door een gaatje glippen. Een gaatje dat er volgens ooggetuige­n eigenlijk niet was. In zijn drang naar voren blijft de slokop van de Ronde van Langkawi ha- peren tussen Sam Bennett en Tom Van Asbroeck. Eerst Guardini, en een fractie later ook Bennett en Van Asbroeck smakken aan een snelheid van zestig kilometer per uur tegen het asfalt. Wat volgt is een spelletje domino. Maar in plaats van rechthoeki­ge steentjes zijn het zo’n dertig renners en fietsen die elkaar in een snel tempo meeslinger­en tegen de grond. De schade is aanzienlij­k. Zowel bij de renners als het materiaal. Het fietskader van Cofidisren­ner Adrien Petit werd zelfs gevierende­eld.

Gebeten hond Guardini

Tom Van Asbroeck van de al fel geplaagde Lotto-Jumboploeg was een van de slachtoffe­rs. “Ik zat perfect geplaatst in het wiel van Alexander Kristoff. Het wiel waar iedereen wilde zitten. Guardini probeerde mij en Bennett opzij te duwen, maar op zo’n moment wil niemand toegeven. Opeens zaten we met drie tegen elkaar geplet. Guardini kon als eerste zijn evenwicht niet meer houden en viel. Hij nam mij mee in zijn val en de volgende seconde vliegen er dertig renners over mij heen”, zegt de over heel zijn lichaam gehavende Van Asbroeck. Met zijn helm scheef op het hoofd leek het wel alsof hij net terugkeerd­e van het oorlogsfro­nt.

“In de Driedaagse van West-Vlaanderen viel ik al zwaar op mijn rug, waardoor ik Milaan - Sanremo miste. Na weken te hebben gesukkeld, had ik vandaag voor het eerst terug het gevoel dat ik kracht kon ontwikkele­n vanuit de onderrug. En dan opnieuw boem patat.” En dat vier dagen voor Parijs - Roubaix. Een koers die door de kasseien geboekstaa­fd staat als een marteling voor de rug. Zwaarste slachtoffe­r was Elia Viviani van Sky, die werd afgevoerd met vermoedeli­jk een sleutelbee­nbreuk.

Het gelijk van Greipel

De opzettelij­k geloste Sep Vanmarcke hield halt om zich over zijn kermende knecht te ontfermen. “Ik heb Tom achteraf onder de douche horen roepen van de pijn. Ik heb mij in de laatste drie kilometer bewust laten afzakken, omdat ik weet dat ze hier elk jaar vallen. Ik was hier puur om nog wat extra wedstrijdk­ilometers in de benen te hebben. Geen haar op mijn hoofd dacht eraan om mij te mengen in het sprintgewo­el. Het is gewoon te gevaarlijk om Parijs - Roubaix in het gedrang te laten komen. Ook bij Lotto-Soudal beseffen ze het gevaar van de Scheldepri­js. “Vooraf was er kritiek op Greipel omdat hij hier niet wilde starten”, zegt ploegleide­r Bart Leysen. “Ik denk dat André achteraf gelijk heeft gehad. Al was hij ook gewoon nog niet voldoende gerecupere­erd van de Ronde.”

Bart Leysen (ploegleide­r LottoSouda­l) “Vooraf was er kritiek op Greipel omdat hij hier niet wilde starten. Ik denk dat hij gelijk heeft gehad.”

 ?? FOTO GVA ?? De Scheldepri­js is een jaarlijks wederkeren­d sprintersf­estival, waarin de klemtoon helaas ligt op de laatste lettergree­p.
FOTO GVA De Scheldepri­js is een jaarlijks wederkeren­d sprintersf­estival, waarin de klemtoon helaas ligt op de laatste lettergree­p.
 ?? FOTO BELGA ?? Sebastien Minard meet de schade op bij Maxime Daniel, zijn ploegmaat bij AG2R La Mondiale.
FOTO BELGA Sebastien Minard meet de schade op bij Maxime Daniel, zijn ploegmaat bij AG2R La Mondiale.
 ?? FOTO BELGA ?? Elia Viviani van Team Sky werd afgevoerd met een sleutelbee­nbreuk.
FOTO BELGA Elia Viviani van Team Sky werd afgevoerd met een sleutelbee­nbreuk.
 ?? FOTO BELGA ?? Ook Sam Bennett lijkt er erg aan toe te zijn. Hij smakte tegen 60 km/u tegen het asfalt.
FOTO BELGA Ook Sam Bennett lijkt er erg aan toe te zijn. Hij smakte tegen 60 km/u tegen het asfalt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium