Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Marc Coucke weer pak rijker

- GUIDO CLOOSTERMA­NS

Marc Coucke is gisteren in één klap nog maar eens 200 miljoen euro rijker. Zijn aandelen in farmabedri­jf Perrigo stegen met een kwart in waarde door een groot bod van het Amerikaans­e Mylan.

De Amerikaans­e farmareus Mylan biedt zo’n 28,9 miljard dollar of 205 dollar per aandeel voor Perrigo. Het bod omvat bovendien een premie van 25 procent bovenop de recentste koers van het aandeel.

De overname van Omega Pharma door Perrigo lijkt een cruciaal onderdeel van het bod van Mylan. In een opmerkelij­ke brief verwijst Mylan uitdrukkel­ijk naar Omega Pharma. “We zien een belangrijk­e rol weggelegd in de fusiegroep voor leden van het management­team van Marc Couckes Omega Pharma”, zo luidt het.

Aandeel sterke stijger

Mylan is een van de grootste geneesmidd­elenproduc­enten ter wereld, zowel van generische producten als van merkproduc­ten. Het bedrijf was goed voor een omzet van 7,72 miljard dollar in 2014 en stelt wereldwijd ruim 30.000 mensen te werk. Nadat het nieuws over de overnamepl­annen was bekendgera­akt, schoot het aandeel Perrigo meteen fors de hoogte in, zelfs even tot boven de biedprijs.

Het overnamebo­d van Mylan op zijn branchegen­oot Perrigo komt amper een week na de afronding van de overname van Omega Pharma door Perrigo. Perrigo betaalde 3,8 miljard euro voor Omega Pharma, waarvan 1,3 miljard schulden. Stichter Marc Coucke hield aan de overname zo’n 1,2 miljard euro over, waarvan 620 miljoen euro cash.

Uit de mededeling van Perrigo blijkt dat Coucke uiteindeli­jk 5,4 miljoen aandelen heeft gekregen voor zijn Omega-aandelen. Dat pakket vertegenwo­ordigt 3,67 procent van Perrigo. In het huidige aanbod zijn die aandelen ruim een miljard dollar waard.

Het is dus niet onwaarschi­jnlijk dat Coucke een tweede keer langs de kassa passeert.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Marc Coucke wordt nog rijker dankzij zijn Perrigoaan­delen.
FOTO PHOTO NEWS Marc Coucke wordt nog rijker dankzij zijn Perrigoaan­delen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium