Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik ben een beetje meneer Scheldepri­js”

Wielerlief­hebber Staf Mol woont in Antwerpen en is geboren in Schoten

- JOHAN VAN BAELEN

De 103de editie van de Scheldepri­js is er eentje om in te kaderen. Al was het maar omdat de lente zich alweer gracieus aankondigd­e, zodat toeschouwe­rs in Antwerpen, Schoten en alle gemeenten daartussen konden genieten van het schouwspel. Op zo’n dag zie je ook dat wielerspor­t van iedereen is: jong en oud, man en vrouw.

Jong en oud genoten van de Scheldepri­js, die gisteren onder een fijne lentezon werd verreden. Zo ook de vlotte Staf Mol (78) of Rinske: 4,5 en al wielergek, of bijvoorbee­ld de 14jarige Branko die het koersen van opa leerde.

Staf Mol geniet nog bijna dagelijks van zijn koersfiets. “Niet als het regent, dan rij ik op de hometraine­r. Maar anders maal ik tussen de 40 en 70 km af, drie keer per week. Met een gemiddelde van 28 per uur.” Hij had dan ook een goede leermeeste­r. “Mijn overbuur was Miel Severeyns, ploegmaat van Rik Van Steenberge­n. Die leerde me wat trucjes voor in de sprint. ‘Ge moet zien wie wie beloert. Dan ga je in het wiel van de beste van die twee zitten’, verklapte hij mij. Het werkte goed.”

Staf, die tot zijn 68ste technisch bediende was in de diamant, had ook gisteren een plan klaar. “Ik ga de renners eerst bij ons op de Noorderlaa­n bekijken. Ik woon zelf op Luchtbal. Daarna rij ik naar Schoten, waar ik ben geboren. Ja, zo ben ik zelf een beetje meneer Schelde- prijs”, lacht Staf. En weg was hij, richting Noorderlaa­n.

Zo snel was Rinske niet weg te slaan uit de buurt van de rennerskar­avaan. “Amper 4,5, maar een hevige fan van Tom Boonen”, weet haar papa Pedro Doms uit Wuustwezel. “Ze wordt wel een beetje aangepord door haar opa Jos Verheyen. Die fietst nog bij de elite zonder contract.”

Ook bij Branko Vanderheyd­en (14) uit Aalst loopt de fietsliefd­e via opa. “In de schoolvaka­nties fietsen we vaak samen”, beaamt Raymond Vleminckx uit Deurne. “Binnenkort de Scheldepri­js voor wielertoer­isten.” Dat moet lukken, want oma Ria gaf Branko een nagelnieuw­e fiets.

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Staf Mol (78) op zijn Jan Janssenfie­ts.
FOTO DIRK KERSTENS Staf Mol (78) op zijn Jan Janssenfie­ts.
 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Rinske (4,5) en papa Pedro.
FOTO DIRK KERSTENS Rinske (4,5) en papa Pedro.
 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Branko (14) en zijn opa Raymond.
FOTO DIRK KERSTENS Branko (14) en zijn opa Raymond.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium