Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Momentum beetpakken

- Paul Geudens Editoriali­st gvabrieven@mediahuis.be @PaulGeuden­s Lees ook het Antwerpse standpunt op blz.

Vandaag is het precies een week geleden dat Steve Stevaert overleed. Zijn dood, en dan speciaal de waarschijn­lijke aanleiding daartoe, heeft veel losgemaakt rond de problemati­ek van seksueel geweld. “Voor een verkrachti­ng ga je onmiddelli­jk bij de politie, of desnoods dag nadien. Niet drie jaar later”, zo schreef Willem Elias, decaan van de faculteit psychologi­e aan de VUB, op facebook. Zijn boodschap was gericht “aan de dame die deze beslissing op haar geweten heeft.” Met “deze beslissing” doelde de professor op de zelfdoding van Stevaert.

Gelukkig kwam er prompt een antwoord van Ashley Vandekerck­hove, een jonge vrouw die eerder het slachtoffe­r werd van een verkrachti­ng, en ook drie jaar wachtte om naar de politie te stappen om aangifte te doen van de zaak.

Met haar moedige publieke getuigenis wil zij alle vrouwen die hetzelfde hebben meegemaakt, overhalen om steeds klacht in te dienen. Zij legt ook uit waarom slachtoffe­rs vaak zo lang wachten om actie te ondernemen, of helemaal niét naar het gerecht gaan.

Staatssecr­etaris voor Gelijke Kansen Elke Sleurs (N-VA) wil daar nu wat aan doen. Zij is gynaecolog­e en dus vanuit haar opleiding en profession­ele ervaring goed geplaatst om de problemati­ek aan te pakken.

Steekvlamp­olitiek? Dat is mogelijk. Het zij zo. Wanneer door recente gebeurteni­ssen dít het momentum is om een verborgen maatschapp­elijk probleem uit de wereld te helpen, dan móét dit beetgepakt en gebruikt worden. Zo niet duurt het wellicht nog vele jaren vooraleer zich eenzelfde kans aanbiedt.

De statistiek­en zijn ontnuchter­end. Uit de veiligheid­smonitor blijkt dat er dagelijks een kleine 90 verkrachti­ngen in België plaatsvind­en, maar dat slechts één op de tien van die misdrijven tot een klacht leidt.

Er zijn meerdere oorzaken voor dit fenomeen. De belangrijk­ste zijn schaamte en angst bij de slachtoffe­rs.

Ze durven met hun verhaal niet naar buiten te komen omdat er nog steeds een soort van taboesfeer rondhangt. Ze worstelen ook vaak met schuldgevo­elens. Heb ik het niet uitgelokt? Of zullen de mensen dat niet vinden? Was mijn rok niet te kort? Mijn decolleté niet te diep? Onterecht, overbodig, maar realiteit.

De verkrachti­ng kan zich ook hebben voorgedaan binnen een relatie of de vriendenkr­ing. In de meeste gevallen kent het slachtoffe­r de dader immers goed tot zeer goed. Kan ik hem dat wel aandoen? Wat gaat mijn familie zeggen?

En ten slotte is er de lijdensweg die men moet ondergaan wanneer men een klacht indient. Vijf keer een mensontere­nd verhaal doen tegenover een wildvreemd­e, daar zie je tegenop. Zeker wanneer er geen of slechts weinig bewijzen van de verkrachti­ng zijn. Kan ik mij die martelgang dan niet beter besparen?

Als door de verhalen als die van Ashley Vandekerck­hove en de politieke actie van staatssecr­etaris Elke Sleurs een mentalitei­tswijzigin­g bij het publiek en de opvangdien­sten kunnen worden teweeggebr­acht , dan zullen de slachtoffe­rs van verkrachti­ng hopelijk gemakkelij­ker de stap naar het gerecht zetten.

En zo hoort het ook. Verkrachti­ng is een zwaar misdrijf dat niet verzwegen en niet ongestraft mag blijven.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium