Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Waarom de Ronde 230 km lang ook een beetje s aai was

- (jpdv)

De Ronde is heroïsch, mythisch en magisch, maar zondag was het 230 kilometer lang ook een beetje saai. Hoe komt dat? Het peloton reed afwachtend, met een controlere­nd Team Sky dat iedereen strak aan de ketting hield. Maar achteraf ging het ook weer over het parcours. Is de opeenvolgi­ng Oude KwaremontP­aterberg niet te zwaar? “Iedereen heeft schrik”, zegt streekrenn­er Dries Devenyns.

Eerst en vooral: de Ronde kende zondag een spannende finale, met een meer dan verdiende winnaar. Maar toch. Alles wat voorafging aan de Valkenberg was, op twee ongevallen van de neutrale wagen na, samen te vatten als een langgerekt­e geeuw.

Dat had een aantal redenen, te beginnen bij het weer. Er was zon, niet de windkracht tien die van Gent - Wevelgem zo’n spektakels­tuk had gemaakt. En dan was er ook nog Team Sky, de Britse formatie van favoriet Geraint Thomas die het peloton wel heel strak aan de ketting hield. “Ze hebben gereden zoals ze een rit rijden in de Ronde van Frankrijk”, zegt Etixx-manager Patrick Lefevere. “Alleen de vroege vlucht mag weg. Daarna is er absolute controle. Ze hadden een duidelijke opdracht: zodra één van onze renners bewoog, haalden ze die terug. Alleen van LottoSouda­l mocht af en toe iemand wegspringe­n.”

Lotto was inderdaad het enige team dat gisteren nog voor de finale in de aanval trok. “We hebben het geprobeerd met Greipel en Stig Broeckx”, zegt Marc Sergeant. “Maar niemand wilde meegaan. Vooraf hoor je iedereen zeggen: we gaan de koers hard moeten maken. Maar in de wedstrijd zelf zijn er weinig die het effectief doen. Uiteindeli­jk hebben we alleen Sky wat kunnen ambeteren. Bij de tweede keer Kwaremont hadden zij al tamelijk wat mannen opgesoupee­rd.”

Vraag is: waarom wordt er zo weinig geanticipe­erd voor de finale? Heeft het te maken met het parcours? “Dat denk ik wel”, zegt Sergeant. “De Paterberg op het einde is een breker: in een rechte lijn naar boven. Op de klim van de Muur had je vroeger meer rustpunten. Idem voor de Bosberg. Daar raak je in je eentje over na 250 kilometer. Over de Paterberg niet meer.”

IAM-renner Dries Devenyns, die op de Kwaremont woont, volgt die analyse. “Elke renner heeft schrik van de finale. Zeker omdat de Ronde zo’n lange wedstrijd is. Met de neutralisa­tie erbij rijden we 273 kilometer. Dat is er maar vijfentwin­tig minder dan Milaan - Sanremo. Die opeenvolgi­ng van hellingen na de tweede keer Kwaremont, dat is van het goede te veel om voordien al iets te ondernemen.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium