Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Detiège neemt afscheid van exkabinets­chef Bob De Richter

- JOHAN VAN BAELEN

“Zijn bulderende lach hoorde je van ver”

En morgen, lekker bakken en bruinen.” Met die knipoog beëindigde oudweerman Bob De Richter steevast een weerpraatj­e waarin hij zon voorspelde. De Richter, die vijf jaar weerman was na de legendaris­che Armand Pien, overleed zaterdag op 65jarige leeftijd.

“Hij was inderdaad altijd opgeruimd”, herinnert de voormalige Antwerpse burgemeest­er Leona Detiège zich haar gewezen rechterhan­d Bob De Richter. “Die kwinkslag aan het eind van zijn weerpraatj­e had hij meegekrege­n van zijn voorganger Armand Pien. Voor Bob was dat niet moeilijk, want het lag gewoon in zijn aard. Ook gewone gesprekken trachtte hij zo opgewekt mogelijk te voeren.”

Toen de openbare omroep in 1987 met dagelijkse weerberich­ten begon bleek dat ritme te zwaar voor Armand Pien, die de fakkel doorgaf aan een viertal: Bob De Richter, Georges Küster, Frank Deboosere en diens echtgenote Hilde Simons.

Vijf jaar later lonkte de politiek en vertrok Bob De Richter naar het kabinet van Leona Detiège (sp.a), toen minister van Tewerkstel­ling en Sociale Aangelegen­heden in de Vlaamse regering. Hij werd haar woordvoerd­er tot in 1995.

In dat jaar nam hij een dubbele functie op. Hij werd volksverte­genwoordig­er als eerste opvolger van Marcel Colla, die doorschoof naar een ministerpo­st. Maar Bob liet zijn eerste baas niet in de steek. Toen Leona Detiège burgemeest­er van Antwerpen werd, verhuisde De Richter mee en werd hij haar kabinetsch­ef. “Het vertrouwen was groot en we hadden sowieso een nauw contact met elkaar, want ik ben meter van zijn dochter Mara.”

Geen slippendra­ger

Toch wil dat niet zeggen dat De Richter een slippendra­ger was. “Hij was open, lief en zei altijd waar het op stond”, aldus Detiège. “Dat is nodig, wil je een goede kabinetsch­ef zijn. Ik heb hem altijd een toffe medewerker gevonden”, besluit Detiège.

Hoewel De Richter tot 2003 op het kabinet van de Antwerpse burgemeest­er werkte, kreeg hij een plaats op de lijst voor de gemeentera­adsverkiez­ingen in Mortsel. Hij zetelde er van 2000 tot 2006 in de oppositie, de drie volgende jaren werd hij er schepen van Openbare Werken.

“Ik herinner me Bob als een zeer loyale en opmerkelij­ke figuur”, zegt voormalig burgemeest­er Ingrid Pira (Groen) van Mortsel.

“Zeker in de eerste zes jaren, toen hij vanuit de oppositie de verlenging van tramlijn 15 naar Boechout steunde, is mijn respect gegroeid.”

“Want dat was voor Bob zeker niet altijd even gemakkelij­k. Toch bleef hij zijn schouders onder het project zetten. Dat schetst letterlijk en figuurlijk de doortocht van Bob door Mortsel”, aldus Pira. “Want wie lijn 15 spreekt, heeft het automatisc­h over de zogenaamde doortocht door Mortsel.”

“Na de verkiezing­en van 2006 werd die rol een stuk makkelijke­r voor Bob, want in mijn tweede ambtsperio­de werd hij schepen voor Openbare Werken. Dat bleef hij tot 2009, toen hij de fakkel doorgaf aan de jeugd in zijn sp.a-fractie, met name aan Steve d’Hulster.”

LEONA DETIÈGE Voormalig Antwerps burgemeest­er ‘‘Bob was open, lief en zei altijd waar het op stond. Ik heb hem altijd een toffe medewerker gevonden.’’

Opmerkelij­k figuur

“Persoonlij­k herinner ik me Bob De Richter als een goedlachse man, een man ook die altijd welgezind was en een die een bulderende lach had. Die hoorde je af en toe door de gangen klinken. Geweldig”, zegt Pira.

“Hij is toch veel te vroeg gestorven, vind je niet? 65, zo jong. Hij was al langer ziek, maar hij heeft zijn lot altijd zonder veel morren gedragen. Hij deed alle moeite om toch te komen werken en zijn loyaliteit naar zijn collega’s uit te drukken. Een opmerkelij­k figuur. De sp.a is het voorbije weekend zeer zwaar getroffen”, besluit Pira met een verwijzing naar Steve Stevaert.

 ??  ?? FOTO GVA
FOTO GVA
 ??  ?? FOTO GVA
Bob De Richter (links) werd in 1987 samen met Georges Küster, Frank Deboosere en zijn vrouw Hilde Simons aangeworve­n om een weerploeg te vormen rond toenmalig weerman Armand
Pien.
FOTO GVA Bob De Richter (links) werd in 1987 samen met Georges Küster, Frank Deboosere en zijn vrouw Hilde Simons aangeworve­n om een weerploeg te vormen rond toenmalig weerman Armand Pien.
 ??  ?? De Richter als kabinetsch­ef van Leona Detiège: “Ik ben meter van zijn dochter Mara.”
FOTO GVA
De Richter als kabinetsch­ef van Leona Detiège: “Ik ben meter van zijn dochter Mara.” FOTO GVA
 ??  ?? “Ik herinner me Bob als een zeer loyale en opmerkelij­ke figuur,” zegt voormalig burgemeest­er van Mortsel Ingrid Pira (sp.a).
FOTO ARLETTE STUBBE
“Ik herinner me Bob als een zeer loyale en opmerkelij­ke figuur,” zegt voormalig burgemeest­er van Mortsel Ingrid Pira (sp.a). FOTO ARLETTE STUBBE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium