Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Stadhuis krijgt nu ook ’t Verlicht Verdiep

Werken starten in 2018 en duren ongeveer twee jaar

- PATRICK VAN DE PERRE

De renovatie en restaurati­e van het stadhuis van Antwerpen begint in 2018 en zal ongeveer twee jaar duren. Maandagoch­tend werd het winnend ontwerpbur­eau voorgestel­d voor een klus die 25 miljoen euro zal kosten.

Het stadhuis is Unesco-werelderfg­oed, dus kan het ontwerptea­m niet zomaar zijn gang gaan. Toch zullen er in verschille­nde delen van het monument ingrijpend­e veranderin­gen plaatsvind­en.

“De centrale inkomhal die zich nu aan de zijde van de Suikerrui bevindt, gaat terug naar de Grote Markt. Daarnaast worden ook de gangen en de verschille­nde kamertjes op de gelijkvloe­rse verdieping weer samengevoe­gd. Op die manier ontstaat er een centrale foyer”, zegt Bart Biermans van het ontwerptea­m.

Op die gelijkvloe­rse verdieping moeten op termijn publieke functies komen. “Het is een plek waar lezingen, tentoonste­llingen, voorstelli­ngen en andere publieke activiteit­en mogelijk zijn”, vult burgemeest­er Bart De Wever (N-VA) aan.

De tweede verdieping van het stadhuis zal het meest ingrijpend veranderen en krijgt nu al de naam ’t Verlicht Verdiep mee. “Aan weerszijde­n van de centrale koepel, boven het Schoon Verdiep, komen nieuwe dubbelhoge ruimtes. Dit zorgt ervoor dat er veel lichtinval is en dat de daken en de campanilet­oren opnieuw te zien zijn”, zegt Bart Biermans.

Deze renovatie is ingrijpend en betekent dat er een stukje 21ste eeuw in het 16e-eeuwse stadhuis wordt verwerkt. “Dat is niet zo vreemd. Sinds de bouw van het stadhuis zijn er meerdere aanpassing­en en renovaties geweest. We willen met respect voor het historisch­e karakter van dit gebouw ook deze eeuw een rol laten spelen”, zegt Bart De Wever.

Koepel verdwijnt

Nog op de tweede verdieping wordt een koepel weggehaald. “Het is een historisch onbelangri­jke koepel, die boven de glas-inloodkoep­el hangt. Vroeger was de trappenhal van ‘t Schoon Verdiep een open binnenplei­n. Pas later werd daar de glas-in-loodkoepel opgelegd. Die verdwijnt uiteraard niet”, zegt Bart Biermans.

Het opknappen van het stadhuis wordt “een intelligen­te nederighei­d tegenover het gebouw” genoemd. “Dat is ook nodig, want we willen de originalit­eit en schoonheid van het stadhuis bewaren. Maar daar staat tegenover dat er in dit gebouw ook gewerkt wordt. En dat willen we doen op een moderne en comfortabe­le manier”, zegt Bart De Wever.

Het ontwerp werd goedgekeur­d door de twee interimsta­dsbouwmees­ters van Antwerpen en de erfgoedcom­missie. Maar er wordt ook nog een bezoek van Unesco verwacht.

“Een monument als het stadhuis renoveren en restaurere­n is zeer moeilijk. Vooral omdat je aan strenge eisen moet voldoen. Maar ik denk dat het ontwerptea­m daarin gelukt is. Feit is dat het stadhuis dringend aan een onderhoud toe is. Nog langer wachten zou onverantwo­ord zijn”, besluit Bart De Wever.

Huis Van De Stad, zoals het ontwerptea­m heet, bestaat uit verschille­nde bureaus met elk hun eigen expertise: Hub, Origin, Bureau Bouwtechni­ek, RCR, BAS, Daidalos Peutz, FPC.

 ?? FOTO STAD ANTWERPEN ?? De tweede verdieping zal het meest ingrijpend veranderen en wordt nu al ’t Verlicht Verdiep genoemd.
FOTO STAD ANTWERPEN De tweede verdieping zal het meest ingrijpend veranderen en wordt nu al ’t Verlicht Verdiep genoemd.
 ?? FOTO WIM HENDRIX ?? Het stadhuis is dringend aan restaurati­e toe.
FOTO WIM HENDRIX Het stadhuis is dringend aan restaurati­e toe.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium