Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De Borlées van Oranje

Geboorte van Michel en Ronald Mulder werd uitgesteld voor Elfstedent­ocht

-

Heel Nederland leeft in extase na het tweede volledig oranje podium in het schaatsen. Sven Kramer en Ireen Wüst, dat was verwacht. Maar de tweelingbr­oers Michel en Ronald Mulder verbaasden vriend en tegenstand­er met goud en brons. Keer op keer moeten ze vertellen hoe hun ouders hun geboorte een dagje uitgesteld hadden om toch maar de Elfstedent­ocht te kunnen kijken.

Michel en Ronald zijn jongste van de zes broers Mulders. Zeven eigenlijk, maar Edward stierf aan een hartafwijk­ing toen hij twee was. Ook Michel en Ron bengelden tussen leven en dood. “Op ons vijfde zijn Ronald en ik ziek geworden. We namen drie setjes kleren mee naar school omdat we zo hard zweetten. We kregen blaren op handen en voeten. Het was een rare tijd. Ik was superactie­f en moest ’s nachts rondjes om het huis rennen om te kunnen slapen”, vertelde Michel aan de Nederlands­e blogger Roberto Lobosco.

Vader Luud Mulders: “Ze zaten om drie uur ’s nachts op zolder voor hun Commodor64. Ze speelden altijd de Olympische Spelen en op een gegeven moment konden ze alle volksliede­ren meezingen, tot dat van Egypte toe.”

Michel Mulders: “Eerst lag Ronald vijf weken in het ziekenhuis in Zwolle, daarna ik acht weken in Nijmegen met een iets ergere vorm. We werden binnenste buiten gekeerd, maar ze vonden niets. Het was een kwikvergif­tiging, maar daar kwamen ze pas achter toen we al twaalf waren. Onze tandarts had zelf vullingen aangemaakt en daar te veel kwik in gedaan. Vijf jaar later zat het nog in ons lichaam.”

Luud Mulders: “We dachten dat we hen ook nog moesten afstaan. Ze zijn zo ziek geweest. Dit hadden we toen natuurlijk nooit kunnen bevroeden. Wat een verhaal!”

ELFSTEDENT­OCHT

Indertijd, in 1986, was het plan om de bevalling van de tweeling in gang te zetten op 26 februari. Maar op die dag werd plots de Elfstedent­ocht gereden. “Mijn mama zei: ik ga niet, ik ga morgen pas”, vertelt Ronald.

Toch kwam het schaatsen niet met de paplepel binnen. Aanvankeli­jk waren de jongens allemaal voetballer­s. Maar Berry ging door zijn enkelbande­n en de dokter zei dat skeeleren hem goed zou doen. Vader Luud, een nucleair analist, gaf bijles wiskunde aan een dokterszoo­n en die had toevallig skeelers. Zo raakte Berry aan het skeeleren.

Later, toen ze uitgeziekt geraakten, trokken ook Ronald en Michel de inlineskat­es aan. “Toen het kwik zakte, zijn ze gaan schaatsen”, luidt het grapje in de familie.

Met moeder Leidy was Luud maandag present in de Adler Arena. “Maar we konden alles niet zo goed zien omdat we op een invalidenp­laats zaten

(Leidy zit in een rolstoel door MS, red.). Maar daarna zijn wel wat tranen gevloeid. Wat een feest! En woensdag gaan we nog een keer genieten, want Michel is in de winningmoo­d. Ik heb thuis een plakboek met alles wat over de jongens verschijnt. Man, er gaat een stapel liggen als ik

terugkom.”

DE BORLÉES

Michel en Ronald zijn de Nederlands­e versie van onze Borlées: ze komen tegen elkaar uit en er kan er maar eentje winnen. In Vancouver mocht Ronald meedoen, Michel zat in de tribune.

Michel Mulder: “Dat zijn confronter­ende momenten. Ik zag thuis zijn olympische outfit aan de waslijn hangen. Schaatsen is een tv-sport. Ronald kreeg alle publicitei­t en ik was ineens het zielige broertje dat niet met de druk kon omgaan. De een is altijd beter dan de ander. We gunnen het elkaar, maar het kan toch keihard zijn. En als ik aan het inrijden ben en

Ronald staat aan de start, dan gaan mijn zenuwen ook iets omhoog. Daar ontkom je niet aan.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium