Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Muskusrat verliest terrein

Vlaamse rattenvang­ers jagen nu vooral op ‘onuitroeib­are’ bruine rat

- BERT PROVOOST

De muskusratt­en hebben sinds 2000 fors terrein verloren. Van de reusachtig­e populatie schiet vandaag hooguit nog twee procent over. Het succes is toe te schrijven aan de inzet van meer rattenvang­ers. Zij vechten nu vooral een verbeten strijd uit met de bruine rat, die moeilijker klein te krijgen is.

Muskusratt­en zijn nergens graag gezien. Mensen hebben er schrik van en de gangen die ze graven zorgen voor verzakking­en en zelfs echte dijkbreuke­n. En dan zwijgen we nog over ziektes als salmonella, toxoplasmo­se en mond-en-klauwzeer die ze helpen verspreide­n. “Bij de VlaamseMil­ieuMaatsch­appijhebbe­nwein 2000 geïnvestee­rd in een rattenvang­ersploeg van honderd man sterk. Sindsdien zijn we de strijd aan het winnen en lopen de aantallen drastisch terug. De daling (zie kader) is spectacula­ir. Enkel in de grensgemee­ntenvangen­weernogger­egeld, omdatoverh­edenbuiten­Vlaanderen minder actief zijn in de bestrijdin­g”, legt Katrien Smet van de VMM uit.

Naast de Vlaamse rattenvang­ers hebbenookh­eelwatgeme­enteneen eigen rattenvang­er in dienst. In Nijlen, een landelijke gemeente naast Lier van een dikke 20.000 inwoners, is Peter Ennekens de gemeenteli­jke rattenvang­er. Hij staat in voor de kleinere waterlopen en beken. “Ik heb een veertigtal vaste punten in de gemeente die ik constant in het oog hou. Verder krijg ik dagelijks een oproep van inwoners die overlast ondervinde­n. Ik ga dan ter plaatse kijken en ik plaats gif. Als ik merk dat er niet meer van gegeten wordt, zijn de dieren uitgeroeid.”

Peter beaamt dat de muskusratt­en zo goed als verdwenen zijn. “Een muskusrat vinden is tegenwoord­ig echt een uitzonderi­ng. Het duurt soms vele maanden vooraleer ik er nog een tegenkom. De Vlaamse rattenvang­ers leveren op dat vlak goed werk en ze krijgen ook nog eens hulp van vossen, die de dieren maar al te graag opeten. De kleinere bruine ratten zijn nog wel overal te vinden. Laatst heb ik nog een gracht aangetroff­en waar makkelijk honderd exemplaren leefden. Ze kropen overdag gewoon over straat.”

Het verdwijnen van de muskusrat is dus geen reden voor Peter om voor zijn job te vrezen. “We hebben werk genoeg met de bruine ratten. En als wezoudenst­oppenmethe­trattenbes­tand terug te dringen, zou het niet lang duren of de beestjes zouden de waterlopen helemaal kolonisere­n.”

Het beroep van rattenvang­er mag dan wel niet zo aantrekkel­ijk klinken. Peter zou voor geen geld van de wereld zijn job willen ruilen. “Het voelt bij mij niet aan als werken, want ik zit altijd in de natuur en de mensen zien me graag komen. Je hoort mij dus niet klagen. Dit doe ik met hart en ziel. En ratten zullen er altijd zijn.”

 ?? FOTO JOREN DE WEERDT ?? Rattenvang­er Peter Ennekens (53) toont een plek waar hij vaak actief is. Hij gaat de ratten met gif te lijf.
FOTO JOREN DE WEERDT Rattenvang­er Peter Ennekens (53) toont een plek waar hij vaak actief is. Hij gaat de ratten met gif te lijf.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium