Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Oosterweel: gaan we terug naar 2005?

- Lex Moolenaar Senior writer gvabrieven@concentra.be @LexMoolena­ar Lees ook het algemene standpunt op blz. 26

Het definitiev­e MER-rapport over de milieueffe­cten van het BAM-tracé en zijn alternatie­ven is klaar, de Vlaamse regering kan vrijdag een keuze maken voor een tracé. We gaan ervan uit dat ze dat ook zal doen: het BAM-tracé voor de tunnelvers­ie van de Oosterweel­verbinding ligt al sinds het voorjaar van 2010 in polepositi­on, en het MER-onderzoek heeft geen schokgolve­n veroorzaak­t die de regering op andere ideeën hebben gebracht.

De oppositiep­artijen zullen niet juichen, zeker in Antwerpen niet. Want uit het MERrapport blijkt dat het Meccano-tracé van de actiegroep stRaten-generaal een betere optie is voor de leefbaarhe­id van de noordelijk­e helft van de stad. Maar voor de rest van Vlaanderen is het mobiliteit­saspect veel be- langrijker, en op dat vlak scoort BAM beter. Bovendien spelen op de achtergron­d nog andere factoren mee, zoals de contracten met de aannemers van Noriant die als een zwaard van Damocles boven de hoofden van de Vlaamse overheid hangen.

Heeft het tijdrovend­e MER-rapport sinds 2010 dan niets opgeleverd? Jawel, de oorspronke­lijke intentie van de regering om in de Kennedytun­nel geen vrachtverv­oer meer toe te laten en er geen tol te heffen lijkt gesneuveld. Er zal dus wellicht worden gekozen voor een andere vorm van exploitati­e. Ook zou er op het hoogste niveau nog worden onderhande­ld over verbeterin­gen van het BAM-tracé in de vorm van een extra ondertunne­ling onder het Albertkana­al.

Vrijdag wordt dus weer eens een dag van de waarheid voor Oosterweel. De zoveelste. En denk niet dat het de laatste wordt. Deze Vlaamse regering wordt bevrijd van een loodzwaar juk, maar de volgende krijgt die last meteen weer rond haar schouders. Want bij het opstellen van een GRUP (Gewestelij­k Ruimtelijk Uitvoering­splan) zullen ongetwijfe­ld vele bezwaarsch­riften worden ingediend, met alle mogelijke gevolgen van dien.

In feite doet dit moment in de geschieden­is ons heel sterk denken aan het jaar 2005. Het MER-rapport voor de Lange Wapper was goedgekeur­d en het GRUP opgestart. Vier jaar later maakte de volksraadp­leging in Antwerpen brandhout van een proces dat in 1996 was begonnen en kapitalen aan studiewerk had gekost.

Laten we de moed maar niet verliezen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium