Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wat zou een referendum over migratie hier geven?

-

De ministers van Buitenland­se Zaken van de Europese Unie pleegden gisteren overleg over de uitslag van het Zwitserse referendum. Een kleine meerderhei­d van de Helvetiërs stemde zondag voor een rem op de migratie van buitenland­ers, ook al komen zij uit de buurlanden.

Het onbegrip voor de protection­istische Zwitsers is groot. Maar wat zou een soortgelij­k referendum hier geven? Ik durf er niet te veel geld op te verwedden.

De uitslag van het referendum is een nederlaag voor de Zwitserse regering. Die had opgeroepen om tegen een migratiest­op te stemmen. Het land, dat niet tot de Europese Unie behoort, profiteert van een aantal akkoorden met de Unie die de Zwitserse export ten goede komen. De EU gaat die nu opnieuw bekijken, zo werd maandag aangekondi­gd.

Terecht. De Zwitsers moeten weten wat ze willen. Wanneer ze een belangrijk principe als het vrij verkeer van personen op de helling zetten, dan moeten ze daar de consequent­ies bijnemen, namelijk een afbouw van de bevoorrech­te relaties. Geen enkel land kan shoppen in Europa. Wel de lusten maar niet de lasten, zo werkt het niet. Groot-Brittannië heeft ooit ook al voorstelle­n in die zin geopperd.

De Zwitserse ondernemin­gen worden het eerste slachtoffe­r van de nieuwe strenge quota. De Europese afzetmarkt zal moeilijker worden. Bovendien werken nu in sommige economisch­e sectoren tot de helft – goed opgeleide – buitenland­ers.

De angst voor een massale immigratie bestaat niet enkel in Zwitserlan­d, maar ook bij ons en in andere Europese landen. De recente vrije intocht van pakweg Bulgaarse werknemers baart veel mensen zorgen. Men vreest voor minder jobs voor de ‘Belgen’ en – vooral – voor misbruik van de sociale zekerheid.

Komt daarbij dat het scepticism­e tegen de Europese Unie in veel westerse landen groeit. Kijk naar het debat in Nederland met Geert Wilders. Maar ook in Frankrijk en in het rijke Duitsland stijgt de twijfel over de geneugten van Europa.

In een land als België kan daar objectief weinig discussie over zijn. Als klein exportland kunnen wij niet zonder Europa. De Europese instelling­en zijn uit Brussel trouwens niet meer weg te denken. Maar de ongebreide­lde uitbreidin­gsdrift die we de laatste decennia gekend hebben richting oosten, is wellicht wat ondoordach­t en onvoldoend­e voorbereid.

 ?? Paul Geudens Editoriali­st gvabrieven@concentra.be
@PaulGeuden­s ??
Paul Geudens Editoriali­st gvabrieven@concentra.be @PaulGeuden­s

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium