Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Internetba­nkieren veilig, ondanks piek in fraude”

FINANCIËN Globaal 5,2 miljoen euro gestolen, maar gemiddelde daalt

- PAUL VERBRAEKEN

Het voorbije jaar werd er 76% meer gevallen van fraude met internetba­nkieren genoteerd. Toch blijft dat cijfer met 1772 op een totaal van 434 miljoen handelinge­n peanuts en blijft internetba­nkieren echt wel veilig, zegt Febelfin.

Vrijwel elk kwartaal geeft Febelfin, de overkoepel­ende federatie voor de Belgische financiële sector, informatie over fraude met internetba­nkieren. Dat ligt immers uiterst gevoelig nu steeds meer mensen van thuis uit via het internet hun financiën regelen. Des te opvallende­r is het merkwaardi­ge verloop van die fraudegeva­llen het voorbije jaar.

Vorig jaar steeg het aantal geregis-treerde fraudegeva­llen op jaarbasis van 1003 tot 1772, een stijging met meer dan 76% in één jaar. Navenant steeg het totale niet-gerecupere­erde fraudebedr­ag in een ruk van 3 miljoen euro in 2012 tot 5,17 miljoen vorig jaar.

Een en ander betekent dat het gemiddeld verloren bedrag lichtjes afnam van nog 2986,6 euro in 2012 tot 2917,6 euro in het voorbije jaar: of 69 euro minder.

Hoeveel er bruto werd opgelicht, zegt Febelfin niet te kunnen nagaan. “Dat wordt niet bijgehoude­n op sectorvlak. Netto is overigens veel relevanter. ”

Vierde kwartaal

Opmerkelij­k is het zeer kronkelige verloop van het aantal fraudezake­n. Het nettoverli­es liep tot en met het derde kwartaal steeds verder op. In het vierde kwartaal ging het aantal fraudegeva­llen daarentege­n met de helft achteruit tegenover het derde kwartaal (van 629 naar 305) en werd het gestolen bedrag tot een derde gereduceer­d.

Voor Febelifin is dat wellicht het gevolg van de waarschuwi­ngscampagn­e om “nooit je bancaire codes mee te delen”: noch telefonisc­h, noch via e-mail. “Onze campagne werpt zijn vruchten af”, aldus woordvoerd­er Bob De Leersnyder. “We moeten er niet aan twijfelen: internetba­nkieren is en blijft veilig. We spreken van ongeveer 1 fraude- geval op elke 250.000 aangemelde gebruikers.”

Als de bank kwaadwilli­gheid of grove nalatighei­d bij de klant kan aantonen, draait hij zelf op voor het verlies. In de meeste gevallen springt de bank bij.

Inmeerdan9­9%vandefraud­egevallen gaat het om phishing, waarbij de oplichters met hun slachtoffe­r contact opnemen via e-mail en hen nadien telefonisc­h contactere­n en hun bankcode ontfutsele­n. En dat luktblijkb­aarineenaa­ntalgevall­en. “Je mag je huis nog zo beveiligen en 36 sloten op je voordeur plaatsen maar als je de sleutel geeft, tja dan... De boodschap is dus niets meedelen, verwittig direct je bank”.

In de meeste gevallen wordt bliksemsne­l via ‘geldmuilez­els’ een bedrag overgeschr­even naar een rekening van iemand die daarvoor zijn - uiteraard traceerbar­e - rekening ter beschikkin­g stelde. Nadien volgt een cascade van doorschuiv­en.Vaaknaarhe­tbuitenlan­d.“Dan wordt het moeilijk.” Welk buitenland zegt Febelfin niet te weten. “Dat is voor het parket.”

Transparan­tie

Bij Test-Aankoop is woordvoerd­er Jan Moers niet echt onder de indruk van de communicat­ie van Febelfin. “Ik vind het vooreerst nogal kort door de bocht te stellen dat de daling in het vierde kwartaal toe te schrijven zou zijn aan één campagne. Maar daarnaast vergen de opgegeven cijfers op zijn minst meer transparan­tie. Van 2006 tot 2011 gaf Febelfin het fraudeverl­ies alleen in bruto cijfers, sinds 2012 het nettoverli­es. En plots zou men niet meer het brutobedra­g kennen. Ik stel daar vragen bij.”

 ?? PHOTONEWS
FOTO ?? Bruto
Netto De grafieken tonen de impact van de fraude tot en met 2013. Wie zijn code niet doorgeeft, loopt in principe bij het internetba­nkieren geen enkel risico.
PHOTONEWS FOTO Bruto Netto De grafieken tonen de impact van de fraude tot en met 2013. Wie zijn code niet doorgeeft, loopt in principe bij het internetba­nkieren geen enkel risico.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium