Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Sportieve kater veel groter dan financiële”

WAT ALS LIMBURGERS PLAY-OFF 1 MISSEN?

- MG

Cynische grap op de werkvloer: KRC Genk heeft zich dit weekend definitief gered, door het gelijkspel van Waasland-Beveren is een verwijzing naar play-off 3 uitgeslote­n. Mathematis­ch klopt het als een bus. Wat de Genkfans echter meer bezighoudt: wat als AA Gent of KV Kortrijk nog haasje-over speelt en het straks play-off 2 in plaats van play-off 1wordt? Sportief een ramp, natuurlijk. Maar hoe zit dat met de financiën? Op zoek naar een antwoord klopten we aan bij commerciee­l directeur Stephan Poelmans en financieel directeur Filip Aerden.

“Wij hebben die berekening nog niet in detail gemaakt”, zegt Poelmans. “Omdat ik me sterk maak dat we ze niet zullen hoeven te maken. Het zal niet vanzelf gaan, maar ik geloof erin dat we zaterdag op Lierse al een belangrijk­e stap richting play-off 1 zullen zetten.”

De sportieve kater zal in het rampscenar­io veel groter zijn dan de financiële, weet hij echter nu al. Twee jaar geleden redde KRC Genk het maar net op de slotspeeld­ag van de reguliere competitie tegen AA Gent. Toen werd de mogelijke schade op drie miljoen euro ingeschat.

“Dat is nu minder”, aldus Poelmans. “Onze sponsorcon­tracten zijn anders opgesteld, ook de gewone abonnement­en (75/25-regeling) en de abonnement­en voor de business seats zitten nu anders in mekaar. Het directe verlies is dus kleiner, maar op termijn heeft een slecht seizoen altijd gevolgen.”

“Play-off 1 missen betekent dat je op korte termijn op vijf vlakken inkomsten derft”, zegt Filip Aerden. “In bepaalde sponsorcon­tracten wordt met premies gewerkt, voor sommige business seats moeten we een stuk uitfacture­ren, de 4.000 tickets in de vrije verkoop zullen in play-off 2 moeilijker aan de man kunnen worden gebracht en het scheelt enkele honderddui­zenden euro’s aan tvgeld. Tegelijker­tijd bespaar je natuurlijk op premies.”

“Wat ons vooral bezighoudt is de lange termijn. Wij willen groeien als club. Dat kan alleen door constant te presteren. Als je wint, heb je vrienden. Dan wil iedereen erbij horen. Na een kampioenen­jaar is de interesse van fans en sponsors altijd groter. Vallen de resultaten tegen, dan haken er mensen af. Daarom hopen we met zijn allen dat de ploeg weer snel uit het sportieve dal kruipt.”

 ?? FOTO JEFFREY GAENS ??
FOTO JEFFREY GAENS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium