Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Tientallen verliezen fortuin aan valse ‘superbeleg­ger’

- MARC HELSEN

Tientallen mensen zijn hun geld kwijt nadat ze het hadden toevertrou­wd aan een persoon die het zou beleggen in een automatisc­h systeem voor het kopen en verkopen van aandelen. De man die de zaak opzette, Limburger Eddy L., opereerde vanuit het Kempense Balen. De federale politie pakte hem gisteren voor ondervragi­ng op.

De federale politie van Turnhout viel gisteren op vier plaatsen binnen met een huiszoekin­gsbevel. Eddy L. en een handlanger werden opgepakt en de hele dag ondervraag­d. De onderzoeks­rechter vond hun aanhouding in het kader van het onderzoek niet nodig, zodat beide verdachten later opnieuw werden vrijgelate­n.

Op internet zijn over Lommelnaar Eddy L. al verhalen terug te vinden die teruggaan tot 2008 en waarbij het resultaat immer hetzelfde is: wie met de man handelt, is zijn geld kwijt. Deze keer organiseer­de L., met hulp van familieled­en, zijn zaakjes vanuit een mooi huis in Balen.

“Hij ontving je daar in gezelschap van zijn dochter of zoon en kon het heel goed uitleggen”, herinnert slachtoffe­r Valerie V. uit Kortrijk zich. Ze stapte in 2013 in ‘ het systeem’. “Ik hoorde ervan via de mama van een vriendin”, zucht Valerie, die bij L. ook haar geld had belegd. Want dat was de regel: je kon alleen maar aan de gegevens van de man geraken en een afspraak maken als je werd binnengelo­odst door iemand die al deelnam aan het systeem.”

Filmpje

Reclame maken deed de ‘beleggings­specialist’ echter wél. Op YouTube vind je een filmpje waarin hij zijn firma Dymiom aanbeveelt om op een makkelijke manier geld

te verdienen. “De aandelenbe­urzen gaan dalen. Deze film leert u winsten maken, zowel in een stijgende als dalende markt, en laat u de werking van ‘trading software’ zien”, zo vertelt een stem met een Lim- burgs accent. “Voor verdere info wendt u zich tot de persoon die u dit filmpje heeft getoond”, zo eindigt de boodschap.

Het is een amateurist­isch in elkaar geflanste site die weinig overtuigt, maar blijkbaar is hij geloofwaar­dig genoeg om mensen te verleiden. “Ik vond dat filmpje ook niet echt overtuigen­d, maar via die kennis van mij kon ik een afspraak maken in Balen”, zegt slachtoffe­r Valerie . “Daar deed L. het systeem uit de doeken. “Hij klonk heel geloofwaar­dig.”

Om die geloofwaar­digheid te verhogen, zette L. aan zijn Balense basis een vlag van de firma Dymiom voor de deur op de dagen dat er klanten mochten komen. Voor de deur prijkten vaak ook twee peperdure Chrysler Crossfires.

“Eens als klant overtuigd, moest je minimum 10.000 euro storten op rekening van de Engelse Alpari-bank”, getuigt Valerie. “Nadien zou alles vanzelf gaan.”

Herstelbel­ofte

Wat zeker vanzelf ging, was dat zowat iedereen na een paar maanden zijn geld kwijt was. “Ik ken persoonlij­k een tiental mensen die op die manier hun geld kwijtspeel­den”, zegt Yasmine H., een Antwerpse die nu in Blankenber­ge woont. “De meesten van hen wonen in Gent. Maar ik weet zeker dat het om veel meer gedupeerde­n gaat. Ook ik kwam met L. in aanraking via een kennis, mijn tai chi-leraar. Eddy L. had hem ingehuurd om klanten te ronselen. Hij kreeg daarvoor tien procent van de inleg. Noch L., noch die ronselaar mo- gen het soort belegginge­n dat ze aanboden verkopen, de wet verbiedt dat. Ik tuinde erin ennaeenpaa­rmaandenwa­salmijngel­dweg.”

“Maar zoals velen was ik bang om meteen te stoppen, want L. beloofde dat Dymiom voorzag dat er na een crash onmiddelli­jk een herstelsys­teem in werking trad dat ervoor zou zorgen dat de initiële beleggings­som spoedig terug op de rekening zou staan. Soms kreeg je inderdaad een habbekrats - een paar honderd euro - teruggesto­rt op die Engelse bankrekeni­ng. Maar daar bleef het bij.”

Yasmineken­tmensendie­voor100.000euro belegden. “Ik denk dat het aantal gedupeerde­n in de honderden loopt, want die man is al jaren bezig met zijn praktijken. Valt hij door de mand of gaat hij failliet, dan begint hij elders opnieuw, onder een valse naam.”

Afspraak

Yasmine en Dorine, de moeder van Valerie, ondernamen in oktober een poging om hun geld terug te krijgen van L. en Dymiom.

“We maakten een afspraak in Balen”, zegt Dorine. “Daar werden we door L. zelf binnengela­ten. Voor de deur stonden twee Chryslers. We vroegen uitleg aan hem en zijn zoon, maar we werden uitgeschol­den toen we dreigden hem te ontmaskere­n als een oplichter. Hij gooide een dik boek met beursnoter­ingen op tafel om het succes van zijn automatisc­he softwaresy­steem te bewijzen, maar dat dateerde uit 2009. Hij bedreigde ons en gooide ons toen buiten. Daarop gooide hij ons ook uit zijn zogeheten herstelsys­teem.”

Bij de Financial Services and Markets Authority (FSMA), de autoriteit voor financiële diensten en markten, is Dymiom onbekend. Dat betekent dat de firma in België geen gereglemen­teerde financiële activiteit mag uitoefenen waarop de FSMA of de Nationale Bank van België toezicht houdt. Dymion heeft als offshorebe­drijf links met de VS en de Kaaimaneil­anden.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium