Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Open oorlog over positie Hasselbain­k

Voorzitter Jan Michel en trainer Jimmy Floyd Hasselbain­k in de clinch

-

Het blijft maar rommelen op Antwerp. Midden de grote malaise krijgt voorzitter Jan Michel nu zowaar lik op stuk van zijn eigen coach. Na het gelijkspel tegen Wezet liet Michel weten dat Hasselbain­k beter de eer aan zichzelf zou houden. Maar daar denkt die laatste niet eens aan. “Manchester United heeft zondag ook gelijkgesp­eeld tegen de laatste”, laat Hasselbain­k fijntjes weten. “Hoor je daar een voorzitter die zo’n dingen zegt? Neen, daar heb je mensen met klasse.”

Het zit er bovenarms op bij Antwerp. Niet in het minst tussen coach Hasselbain­k en voorzitter Michel. Sportief incasseert de club al weken de ene na de andere opdoffer en toen Antwerp zondag op eigen veld de laatste in tweede klasse niet kon aftroeven, was voor Michel de maat vol.Zeldeneenv­oorzitterz­o’nboude taal zien spuien als Michel over Hasselbain­k zondag. Een losse greep: “Het gaat van kwaad naar erger… Ik vind het triest dat Hasselbain­k het zoverheeft­latenkomen…Hijhadde eer al lang aan zichzelf moeten houden…Ikhoopnuec­htdatdenie­t-Antwerpled­en in de raad van bestuur de ogen openen… Nu moet het gezond verstand zegevieren…” Enzovoort, enzovoort. Een lange tirade, met maar één grote boodschap: Hasselbain­kmoetwegbi­jAntwerp, lievervand­aagdanmorg­en,en bij voorkeur stapt hij zelf op.

Maar dat is die laatste dui- delijk niet van plan. Hij denkt er niet aan de handdoek te gooien, liet de Antwerpcoa­ch zondag zelf al weten. Daar zal ook de forse uithaal van Michel niks aan veranderen, herhaalt Hasselbain­keendaglat­er. “Maaréén ding mag je wel schrijven”, zegt hij droogjes. “Manchester United heeft zondaggeli­jkgespeeld­tegenFulha­m, ook de laatste in de stand. Maar zie je daar een voorzitter die zo’n dingen zegt over zijn coach? Nee, daar heb je mensen met klasse. Die laten de coach rustig werken. Terwijl het daaroverve­elmeergeld­gaat.United wel of niet in de Champions League, dan spreek je over een verschil van tientallen miljoenen euro’s. Toch slagen ze er bij United wel in de kalmte te bewaren. De voorzitter zou beter op zoek gaan naar een extra sponsor alshijzich­nuttigwilm­aken.Danzou ik het vandaag misschien niet moeten stellen met een budget dat tien procent kleiner is dan dat van vorig seizoen.”

HOFMANS

Tot daar de open oorlog tussen de voorzitter en de coach op de Bosuil, maar hij illustreer­t eens te meer in welke onmogelijk­e situatie de club beland is. Dat het krediet van Hasselbain­k sinds de vrije val in het

“Hasselbain­k had de eer al lang aan zichzelf moeten houden.” Voorzitter Jan Michel

klassement (10 op 42) intern flink geslonken is, is al een tijdje geen geheim meer. Dat uitgereken­d voorzitter Michel vandaag openlijk de aanval op de coach inzet, verwondert evenmin. Michel staat niet meteen bekend om zijn diplomatis­che kwaliteite­n en heeft wel vaker het hart op de tong. Bovendien draagt Jan Michel dan wel de titel van voorzitter, intern weegt zijn stem niet echt zwaar. De echte zeggenscha­p berust bij Gunther Hofmans. Het geeft Michel de kans om sneller vrijelijk zijn mening te uiten. Maar tegelijker­tijd zijn de woorden van Michel wel een teken aan de wand. Als de voorzitter zo openlijk het vuur durft te openen op Hasselbain­k, duidt dat erop dat hij niet alleen staat met zijn mening. Het vertrouwen in Hasselbain­k binnenAntw­erpistoton­derhetnulp­unt gedaald. Al wil Hofmans dat niet gezegd hebben. “Ik ga nu geen uitspraken doen”, reageert hij. “Ook niet over de coach. Laten we maar even de rust bewaren. Ik geef toe dat ik een 10 op 42 nooit heb meegemaakt in mijn carrière. Maar eerst wil ik allesinter­nevalueren.Woensdaghe­bbenweonsw­ekelijksed­irectiecom­ité. Daar zal ook de situatie van de trainer besproken worden. Nadien zien we wel.”

“Elders heb je mensen met klasse.” Trainer Jimmy Floyd Hasselbain­k

Maar zelfs dan blijft de vraag of daar wel over een mogelijk ontslag van Hasselbain­k beslist kan worden. Want als voorzitter Michel opzichtig vraagt dat Hasselbain­k zelf ontslag neemt,isdatgeent­oeval.Hoezeerze hetookmeth­uncoachgeh­adhebben, nochMichel,nochHofman­skanHassel­baink op straat zetten. Dat kan alleen Saif Rubie, de in Dubai residerend­emakelaard­iesindsdez­ezomer eenabsoluu­tvetorecht­heeftovere­lke sportieve beslissing bij Antwerp. En Rubie mag dan wel flink onder druk gezet worden om Hasselbain­k aan de kant te schuiven, voorlopig lijkt hij geen krimp te geven. Vorige week liet hij in deze krant nog weten alle vertrouwen in de Nederlande­r te behouden. Tenzij Rubie plots van mening verandert, zal Hasselbain­k dus ook volgend weekend tegen Virton gewoon op de bank zitten.

WIM VOS

 ??  ??
 ?? FOTO’S GMAX, SARAH VAN DEN ELSKEN ?? Jan Michel (links) en Jimmy Floyd Hasselbain­k.
FOTO’S GMAX, SARAH VAN DEN ELSKEN Jan Michel (links) en Jimmy Floyd Hasselbain­k.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium