Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zeebruggev­erliest doorcontai­ners envloeibaa­rgas

- PVB

Met 3,3 miljoen ton minder is Zeebrugge dit jaar exact evenveel tonnage verloren als Antwerpen. Voor de kleinere kusthaven komt dat echter neer op een procentuee­l véél groter verlies: Zeebrugge valt dit jaar in totaal liefst 7 procent terug.

Globaal zal Zeebrugge dit jaar overslag optekenen van 43,6 miljoen ton tegenover nog 46,9 miljoen ton vorig jaar.

Volgens topman Daniël Coens ( foto) is de oorzaak niet ver te zoeken: LNG en containers.

LNG: -16 procent

2012 was een moeilijk jaar voor de import van vloeibaar aardgas (LNG). In feite rolde de aardbeving en tsunamivan­Fukushiman­utotinZeeb­rugge. Doordat Japan zijn kerncentra­les sloot, is het land immers massaal overgestap­t op LNG, dat flink duurder werd. Tegelijk slabakte onze industrie. Die had dus minder (duur) aardgas nodig en keek steeds meer uit naar groene energie.

Containers: -10,6 procent

Daarnaast is Zeebrugge op containerv­lak volledig gericht op de trafiek naar China en juist die handel heeft het moeilijk. “Doordat Zeebrugge als haven exclusief de trade op Azië volgt, worden wij op dit vlak hard getroffen. De kusthaven behandelde dit jaar 1,96 miljoen standaardc­ontainers (TEU), in gewicht goed voor 20,34 miljoen ton: of 10,6 procent minder dan in 2011.

Cruises: +21%

Zeebrugge versterkte zijn positie als cruisehave­n. Dit jaar liepen 91 cruisesche­pen (+21%) de kusthaven aan, goed voor 333.400 passagiers (+37%).

 ?? FOTO BELGA ?? Daniël Coens.
FOTO BELGA Daniël Coens.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium