Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Debat over rol koning vergt voorbereid­ing

- Dirk Castrel Politiek redacteur gvabrieven@concentra.be

De Vlaamse meerderhei­dspartijen zijn niet bereid om halsoverko­p te beginnen aan een debat over de rol van de koning. Naar aanleiding van de controvers­iële koninklijk­e kerstboods­chap wil de N-VA het staatshoof­d elke rol bij toekomstig­e regeringsf­ormaties ontzeggen en die taak toevertrou­wen aan het parlement, meer bepaald de Kamer, want de Senaat is politiek niet relevant.

De meerderhei­d wijst steekvlamp­olitiek in de nasleep van een incident af. Heel wat partijen hebben voorstelle­n over de moderniser­ing van het koningscha­p in de lade liggen en die strekken er meestal toe om de opdracht van de koning en zijn huis in te perken tot een protocolla­ire functie naar Scandinavi­sch model. Dergelijke moderniser­ing, maar eigen- lijk fundamente­le veranderin­g vergt diepgaand overleg. Voor een aantal punten (de koning benoemt en ontslaat zijn ministers, hij is opperbevel­hebber van het leger) moet de grondwet volgens sommige experts worden aangepast, waarvoor een tweederdem­eerderheid nodig is. Volgens anderen volstaat een interpreta­tieve wet om de formatie bij de koning weg te halen.

Als het initiatief voor de regeringsf­ormatie in handen van de Kamervoorz­itter zou komen, is ook daar een grondige voorbereid­ing noodzakeli­jk. De hele consultati­eperiode na verkiezing­en of bij een ernstige regeringsc­risis is nergens vastgelegd in wetten. Het gaat hier om algemeen aanvaard constituti­oneel gewoontere­cht. De vorst regelt alles en treedt op als biechtvade­r en scheids- rechter, al wordt dit laatste nu stevig betwist. Als de rol van de koning op dat vlak wordt afgeschaft, kan je niet zonder enige voorbereid­ing stellen dat het vanaf morgen aan de Kamervoorz­itter is, punt. België beschikt niet over de jarenlange traditie die Nederland wel heeft vergaard. Bovendien maakt de Kamervoorz­itter deel uit van een partij die zeer nauw betrokken is bij de formatie en hoort hij duidelijk tot een bepaalde taalrol.

Naar aanleiding van incidenten met een lid van de koninklijk­e familie of bij het vastleggen van de dotaties is wel vaker een debat over de rol van de koning en zijn kinderen aangekondi­gd. Het was altijd koelen zonder blazen. Als het er nu toch komt, moet het op een volwassen manier worden gevoerd, grondig voorbereid en wars van slogans.

Antwerpen is in België al jaren koploper in het aantal geregistre­erde criminele feiten die worden gepleegd door illegalen. Vorig jaar waren het er nog net geen 3000. Dat is veel, maar het is niet onlogisch. Illegalen opereren namelijk logischerw­ijze buiten de reguliere economisch­e circuits, en dan is de verleiding zeer groot om een inkomen te vergaren uit criminele activiteit­en.

In vergelijki­ng met de vorige meting in 2010 is het aantal geregistre­erde feiten wel met enkele honderden afgenomen. Moeten we nu juichen? Nee, want het zou net zo goed kunnen dat de politie het beu is geworden om pv’s uit te schrijven waar het gerecht vervolgens te weinig mee doet.

Hoeveel procent van de Antwerpse illegalen bezondigt zich aan criminele feiten? Geen idee, want we weten niet hoeveel illegalen er op het grondgebie­d van de stad aanwezig zijn. Volgens sommige ruwe schattinge­n zouden het er best wel 50.000 kunnen zijn. Als dat klopt, dan gaat het om bijna 10 procent van de Antwerpse bevolking. Enorm veel mensen die tussen alle mazen van het net glippen. Of vallen, want de overgrote meerderhei­d bestaat niet uit criminelen, maar uit sukkelaars op zoek naar een beter lot.

België is nooit voorstande­r geweest van een actieve opsporing van illegalen. Daar valt veel voor te zeggen, want we willen geen politiesta­at en het heeft ook weinig zin om illegalen op te sporen als je eigenlijk niet weet wat je met die mensen moet doen nadat je ze hebt opgespoord. Daarvoor is namelijk de jongste decennia evenmin een beleid ontwikkeld. Een briefje van de Dienst Vreemdelin­genzaken met het verzoek om het land te verlaten, dat was zo’n beetje de kern van het beleid.

Het vorige en het nieuwe Antwerpse stadsbestu­ur pleit(t)en voor een gesloten centrum waarin criminele illegalen kunnen worden vastgehoud­en in afwachting van hun uitwijzing. Daarnaast vermeldt het nieuwe bestuursak­koord een “actiever” beleid rond illegalen. Wat dat precies betekent, zullen we nog even moeten afwachten.

Het feit dat minister van Justitie Annemie Turtelboom nu in Antwerpen woont en met haar partij deel uitmaakt van de nieuwe coalitie, stelt een zeer interessan­te lakmoespro­ef in het vooruitzic­ht. Is zij bereid om samen met de federale oppositiep­artij N-VA straks in Brussel op tafel te slaan voor Antwerpen? We zijn benieuwd.

Lees ook het algemene standpunt op blz. 2 van uw krant

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium