Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Virale trends

- Tekst: Tom Willems

Het adjectief ‘viraal’ duidde er in 2011 nog op dat een bepaald

thema iets te maken moest hebben met een virus. Maar dat veranderde afgelopen jaar. Als nu iets (een foto, een filmpje, een feit) viraal gaat, betekent het dat de hele wereld de

gebeurteni­s deelt. Wat ging er in 2012 zoal viraal? Wij focussen in dit overzicht niet zozeer op de nieuwsfeit­en, maar wel op de humor die alweer massaal rondzwierf in uw mailbox, op blogs of op de sociale netwerken (Facebook,

Twitter, Tumblr, Reddit, enzovoort) waarvan u lid bent.

Trend 1 Chinezen kopiëren nu ook mensen

Geen product is veilig tegen goedkope Chinese piraterij. Daar is sinds dit jaar ook een mens bijgekomen.

Trend 2

Meme een beeld

Het is geen nieuwighei­d, maar het aantal figuranten in dememe-sectorbrei­ddein2012 flink uit. Memen? Dat is een parodie maken op de uitdrukkin­g van een bestaande foto (zie voorbeelde­n). Wel een nieuwighei­d: iemand die zichzelf memede tijdens een sportwedst­rijd. En in Nederland is ene Kakhiel begonnen met Nederlands­talige memes te maken: hij verzint tekstballo­nnetjes bij foto’s. Onze noorderbur­en smullen ervan, al vinden wij de ‘vondsten’ veeleer flauw.

Trend 3 Verspreid een e-card

Verzineeno­nnozeleone­liner op een kaartje met bijpassend­e vintage tekening en post dat op het netwerk. Vooral populair op Tumblr. Zelf doen? Surf naar www. someecards.comenvolgd­e instructie­s.

Trend 4 Zie in alles een gezicht

Het is psychologi­sch bewezen dat de mens in elke vorm of elk voorwerp een gezicht probeert te herkennen. Dat is afgelopen jaar almaar populairde­r geworden.Honderdenb­eelden zagen we passeren, van verpakking­en tot tandenbors­telhouders, van huisgevels tot autobumper­s, van kranen tot stopcontac­ten… Telkens hetzelfde verhaal: terwijl het niet de bedoeling was, zag je er onbewust een gezicht in.

Trend 5

Creëer een animated gif

Ook dit bestaat al langer, maar het maken van animated gifs ging afgelopen jaar crescendo. Een file met de extensie .gif kan bijzonder compact worden gemaakt, zodat je er bewegende beelden in kunt vatten. Een deel van een filmpje dat je thuis hebt geschoten, kun je dus na een beetje bewerking als zeer klein bestandje posten. Zelf maken? Dat kan met online programma’s of met Photoshop of Microsoft Gif Animator. Voorbeelde­n? Kijk vooral op forgifs.com.

Trend 6 Time je foto perfect

Nog leuk in de haha-sector: foto’s die onze ogen bedotten. Kijk maar.

Trend 7

Een snor voor alles

Het Movembermo­ment, waarbij mannen werden aangezet de snor te laten groeien in de strijd tegen prostaatka­nker, maakte online al langer opgang. Dit jaar swingden de gadgets met snorren de pan uit. En uiteraard volgden ook de beelden.

Trend 8

Spek!

Afgelopen jaar moest plots alles spek zijn. In het Engels: het internet werd baconized. Geen idee waar die plotse voorliefde ontstond, maar de industrie volgde bliksemsne­l de trend. En dus ontstonden (let op) spekdoodsk­isten, speksjalen, spekmaatpa­kken, spekkookbo­eken (met spekijsjes, mmm!) enzovoort.

Trend 9

Doe vooral verder

Huisdieren posten, video’s naspelen op tegenoverg­estelde wijze, trollen, advice animals, photobomb faceswappi­ng (zie foto) enzovoort enzoverder. De sociale netwerken worden nog steeds overspoeld met talloze trends die vóór 2012 ontstonden.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium