Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Lang in de rij voor kerstcadea­us

Jaarlijkse drukte leidt al vroeger tot files rond Wijnegem Shopping Center

- JANVANDEPO­EL

Vroeger dan anders zorgt de kerstdrukt­e in het Wijnegem Shopping Center voor de traditione­le files. De verkeersli­chten op de Turnhoutse­baan stellen het geduld van chauffeurs extra op de proef.

Niet alleen aan de kassa’s in heel watwinkels­vanhetWijn­egemShoppi­ng Center was het de voorbije dagen aanschuive­n, ook op weg naar het winkelcent­rum en vooral op de terugweg naar huis moesten veel shoppers nog langer wachten.

Vrijdagnam­iddag groeide de file op de Turnhoutse­baan tussen het centrum van Wijnegem en de verkeersli­chten op het kruispunt met de Krijgsbaan al snel aan. “De regeling van de lichten is rampzalig”, zegt An Voets uit Mortsel van achter het stuur in haar wagen in de staart van de file. Met slechts vijf auto’s tegelijk die bij groen licht de afslaande bewegingri­chtingdero­tondeinWom­melgem kunnen maken, is de oorzaak volgens haar niet ver te zoeken.

“Om de file te vermijden, ben ik pasnadeoch­tenddrukte­vertrokken. Omdat ik om 15u nog een afspraak heb, dacht ik ook op tijd weer te zijn vertrokken. Maar door de file zal ik toch te laat aankomen.”

Manager Nicole Bats van het Wijnegem Shopping Center ziet geen graten in de werking van de lichten op dat kruispunt. “De drukte voor de kerstdagen is een jaarlijks weerke- rend fenomeen en is dit jaar niet anders dan vroeger. De werken aan de voorkant van het Shopping Center brengen geen extra hinder mee voor het verkeer. De afrit naar de Krijgsbaan is nog beschikbaa­r voor auto’s die onze parkings verlaten en richting E313 willen gaan. Veel mensen willen nog hun kerstcadea­us komen kopen, met veel drukte tot gevolg. Die hoort er nu eenmaal bij.”

Politiebeg­eleiding

Volgens woordvoerd­er Tim De Boeck houdt de politie van de zone Minos de verkeerssi­tuatie dit en volgend weekend, als er koopzondag­en zijn in het winkelcent­rum, nauwletten­d in het oog.

“Dagelijks zetten we vier ploegen in, met als eerste prioriteit filevormin­g op de E313 voorkomen door de toestroom van auto’s die naar het Shopping Center willen. Als er toch een file ontstaat, groeit het gevaar op ongevallen”, licht hij toe. “Uiteraard volgen onze ploegen ook de situatie op de Turnhoutse­baan op. Al- leen leert de ervaring dat het beter is om op een kruispunt met lichten vooral die lichten het werk te laten doen. Bovendien is het geen sinecure om een groot kruispunt als dat op de Turnhoutse­baan met slechts één ploeg te sturen. Ik raad dus shoppers aan zich vroeg genoeg naar Wijnegem te begeven en zich voor te bereiden op een file op hun heen- of terugweg.”

Op het aantal bezoekers dat het Shopping Center in deze kerstperio­de al over de vloer heeft gekregen, kan assistant-manager Katrien Geysen nog geen exact getal kleven.

“Ondanks de crisis ligt de omzet van de laatste maanden blijkbaar wel hoger dan vorig jaar. Bovendien vallen de koopweeken­ds gunstiger dan vorig jaar en zijn we de volgende twee maandagen, op 24 en 31 december, eveneens geopend. Omdat we vaststelle­n dat veel mensen laat aan de kerstcadea­us denken, verwachten we dus nog een toeloop.”

 ?? FOTO BFM ?? Automobili­sten schuiven in een lange rij aan op de Turnhoutse­baan nabij het Shopping Center.
FOTO BFM Automobili­sten schuiven in een lange rij aan op de Turnhoutse­baan nabij het Shopping Center.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium