Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Het plichtenve­rhaal is stigmatise­rend”

ACW bezorgd over bestraffen­de toon in ‘Respect voor A’

- SACHAVANWI­ELE

ACW, de koepel van christelij­ke werknemers­organisati­es, is bezorgd over het bestuursak­koord van N-VA, CD&V en Open Vld. “Heel het plichtenve­rhaal is een stigmatise­rende en simplistis­che visie op mensen in armoede”, vindt Annemie Verhoeven, verbondsse­cretaris ACW Antwerpen.

In het ACW-hoofdkanto­or in de Nationales­traat werden de onderhande­lingen met argusogen gevolgd. De eerste reactie op het bestuursak­koord was nog voorzichti­g positief, maar na een tweede lezing groeide de bezorgdhei­d bij Verhoeven en Sus Schrauwen, ACW-voorzitter regio Antwerpen Stad.

“Bij een eerste lezing leek het een harderedoo­rslagvanwa­tdoordevor­ige bestuurspl­oeg al werd gedaan”, zegt Verhoeven. “Maar God zit in de details.”

Vanwaarkom­tdebezorgd­heid?

Verhoeven: Het bestuursak­koord

Respect voor A kiest op alle domeinen voor de meest gemakkelij­k manier om problemen aan te pakken. De problemen zijn in het verleden te vaak onder de mat geveegd en werden onvoldoend­e erkend en benoemd.Maardatwil­nognietzeg­gen dat we dan nu maar moeten instemmen met het repressief aanpakken van de symptomen zonder de oorzaken zelf aan te pakken. Plichten? Goed, maar dan wel voor iedereen. Ik mis het geven van kansen. Het bestuursak­koord vertrekt vanuit wantrouwen. Uiteraard moet je fraude aanpakken, maar dan wel op alle terreinen. Dus ook ondernemer­s die onderaanne­mers aanstellen in het zwart en illegale tewerkstel­ling. Het bestuursak­koord is vooral bestraffen­d. Criminelen vormen slechts een zeer klein percentage van de bevolking. Je mag dit niet extrapoler­en naar de rest van de bevolking. Dit is eigenlijk een fout die veel politici maken.

De nadruk ligt op de kennis van het Nederlands. Wat stoort jullie?

Verhoeven: Kennis van het Nederlands is natuurlijk belangrijk. Maar beseft men wel dat Nederlands één van de moeilijkst­e talen is om te leren. Zelfs hoogopgele­iden hebben twee jaar voltijds onderwijs nodig om de taal te kennen. Bovendien moet je ervoor zorgen dat iedereen toegang heeft tot lessen Nederlands.

Schrauwen: Taal is niet het enige dat ons bindt, maar het is een middel. Wat ons wel bindt, is deze stad waar we wonen en werken.

Hetluikron­dsociaalbe­leidwerd tijdens de onderhande­lingen wel uitgebreid. Het overtuigt jullie niet?

Schrauwen: Rond dierenwelz­ijn staat in het bestuursak­koord dat er nauw wordt samengewer­kt met de vereniging­en voor adviezen. Rond armoedebel­eid staat geen letter over de inbreng van de vereniging­en en de experts.

Verhoeven: Ik vind het beangsti- gend dat armoede als een individuel­e schuld wordt beschouwd. Terwijl het een structuree­l onrecht is. Het nieuwe stadsbestu­ur volgt de neoliberal­e doctrine. Naast symptoombe­strijding is het ongebreide­lde geloof in de vrije markt een tweede rode draad door het bestuursak­koord. Te veel verantwoor­delijkheid voor het benutten van rechten wordt gelegd bij het individu, dit gaat voorbij aan de maatschapp­elijke realiteit. Wie in armoede leeft, heeft een totaalaanp­ak nodig, niet enkele losse flodders, waarvan het dan heet dat het hun plicht is deze te grijpen. Dat is een stigmatise­rende en simplistis­che visie op mensen in armoede. Deze beschuldig­ende toon aan het adres van maatschapp­elijk kwetsbaren vinden we in te veel facetten van dit bestuursak­koord. We staan budgettair voor een moeilijke periode. Ik vrees dat besparinge­n worden afgewentel­d op de sociaal zwakkeren.

Schrauwen: De nadruk ligt op de bestrijdin­g van de symptomen en niet op de oorzaken. Het is brandjes blussen. Ik mis duidelijke doelstelli­ngen, maar het geeft ook de mogelijkhe­id om het nog verder in te vullen. Solidarite­it en participat­ie zijn onmisbaar in een harmonieuz­e samenlevin­g.

CD&V heeft dan onvoldoend­e onderhande­ldomdiesoc­ialetoets inhetbestu­ursakkoord­tekrijgen?

Verhoeven: Helemaal niet. CD&V deed alle inspanning­en om te wegen op het beleid.

Schrauwen: Dit is ook te zien in het bestuursak­koord, zeker als je die naast de formatieno­ta legt. De tekst rond de stopzettin­g van de sociale restaurant is bijgestuur­d.

Verhoeven: Ik verwacht van de CD&V-mandataris­sen dat ze blijven waken over het sociaal beleid. Onze mensen deden hun best, dus ik ga niet schieten op hen. Ook wij zijn steeds bereid om mee te werken, kritisch maar constructi­ef in het belang van alle Antwerpena­ars.

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Sus Schrauwen en Annemie Verhoeven zijn bereid om kritisch, maar constructi­ef mee te werken aan het sociaal beleid.
FOTO JAN VAN DER PERRE Sus Schrauwen en Annemie Verhoeven zijn bereid om kritisch, maar constructi­ef mee te werken aan het sociaal beleid.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium