Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vuurwerk met kracht van granaat

Levensgeva­arlijk explosief tuig razend populair bij jongeren

- DENNISVAND­AMME JANBEX

Verkopers, de politie en zelfs de FOD Economie waarschuwe­n voor Cobra 6, een illegaal soort vuurwerk dat 25 keer krachtiger zou zijn dan de sterkste ‘bommetjes’ die legaal te verkrijgen zijn in ons land.

Steekeenst­aafCobra6i­neenholte in een boom, en die boom gaat tegen de grond. Op de videowebsi­te YouTube staan heel wat filmpjes die de enorme destructie­ve kracht van Cobra 6 illustrere­n.

Vuurwerkve­rkopers luiden de alarmbel. “Wij krijgen dagelijks gemakkelij­ker tien, twaalf keer de vraag of we geen Cobra 6 verkopen”, zegt Henri Lormann van Zena Vuurwerk in Olen. “We verkopen het niet, want dat spul is zo illegaal als wat. Knallertje­s of rotjes, zoals ze heten, bevatten vaak zogenaamd flashkruit. De maximum toegelaten hoeveelhei­d flashkruit in een knallertje is twee gram. Geloof me, die knallen best hard. De cobra 6 bevat maar liefst 47 gram. Als dat in je hand ontploft, dan overleef je het niet.”

Het vuurwerk van Italiaanse ma- kelij is vooral populair onder Nederlands­e jongeren, maar ook in België is het een hype. “En dat terwijl je er gemakkelij­k een auto mee opblaast”, aldus Lormann. “Vuurwerkve­rkopers houden er dan ook liefst hun handen vanaf. Vroeger werd het nog wel eens onder de toonbank verkocht, maar ook dat is sterk geminderd. In België althans. Hier zijn misschien nog één of twee zaken die Cobra 6 onder de toonbank verkopen, in Nederland vind je er nog veel meer. Hoe dan ook, op één of andere manier geraken jongeren er wel aan.”

Ook Cliff Hooge, de Belgisch kampioen vuurwerk die dit jaar het eindejaars­spektakel in Antwerpen organiseer­t, distantiee­rt zich van dit soort vuurwerk. “Dit is een springtuig dat gemakkelij­k misbruikt kan worden. Het is levensgeva­arlijk en niemand heeft er wat aan”, zegt hij.

“Zoals drugs”

De dienst Springstof­fen van de FOD Economie probeert Cobra 6 al enige tijd van de straten te halen, maar stoot op moeilijkhe­den. “De verkoop gebeurt zoals bij drugs. Via

“Met een staaf Cobra 6 kan je gemakkelij­k een auto opblazen.” HENRI LORMANN VUURWERKVE­RKOPER

dealers”, getuigt een anonieme medewerker van de dienst Springstof­fen. “Dat zijn altijd netwerken die moeilijk bloot te leggen zijn. We kunnen ons geen enkele proceduref­out veroorlove­n. Onlangs hebben we een grote partij in beslag kunnenneme­n.Dat is aangevocht­en voor de rechtbank. In eerste aanleg kreeg de tegenparti­j gelijk. Wellicht gaan we in beroep.” In de winter van 2006-2007 nam de

dienst nog 250 ton in beslag, in 2008-2009 was dat nog maar 50 tot 60 ton. “De handel vindt nieuwe wegen”, klinkt het.

Ook de Antwerpse politie heeft al verschille­nde partijen Cobra 6 in beslag van genomen. Dit jaar zet de politie extra hard in op vuurwerk. Ook wie het ‘slechts’ op zak heeft, kan een GAS-boete tot 250 euro krijgen. “Voordien kondenweal­leenbeboet­ennadat mensen vuurwerk hadden afgestoken, maar dan was het natuurlijk al te laat”, zegt Veerle De Vries van de Antwerpse politie. “Als er een aanleiding toe is, zullen we dit jaar vragen om de zakken leeg te maken.” Het verbod geldt tot 31 januari. Vuurwerk afsteken mag in Antwerpen alleen als minstens zes wekenopvoo­rhandtoest­emming is gevraagd.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium