Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Enkele tips voor de kersverse burgemeest­er

- Lex Moolenaar Senior writer gvabrieven@concentra.be

Bart De Wever heeft gisteren de eed afgelegd bij gouverneur Cathy Berx. Vanaf nu mag hij zich officieel burgemeest­er noemen. Samen met onze oprechte felicitati­es geven we hem wat stof tot nadenken en enkele leestips voor onder de kerstboom.

De bevolking van de stad Antwerpen is vorig jaar gegroeid met 9087 inwoners of 1,8 procent. Daarmee is Antwerpen goed voor 11 procent van de bevolkings­toename in België. De groei is voornameli­jk te verklaren door internatio­nale migratie.

We weten het al sinds we vorig jaar de fameuze bestseller De trek naar de stad van de Canadese journalist Doug Saunders hebben gelezen: de verstedeli­jking is een universeel en niet te stuiten fenomeen in onze globaliser­ende samenlevin­g. Nu al woont 78 procent van de westerse wereld in een stad. Tegen het einde van deze eeuw zal dat percentage nog een stuk hoger liggen.

Volgens de invloedrij­ke Amerikaans­e politicolo­og Benjamin Barber, een voormalige adviseur van Bill Clinton, worden steden de belangrijk­ste democratis­che pijlers van onze samenlevin­g. Natiestate­n hebben niet meer het vermogen om de grote problemen van deze wereld op te lossen. Maar burgemeest­ers kunnen op hun schaal wél veel doen. Zelfs op gebieden die bij uitstek globaal lijken, zoals de klimaatver­andering en de luchtkwali­teit.

Barber geeft een concreet voorbeeld dat we goed kennen. Niemand verplicht burgemeest­ers om het systeem van de huurfietse­n - in Antwerpen noemen we ze Velo’s - in te voeren, maar overal ter wereld duiken ze in de steden op, met groot succes. Het illustreer­t volgens Barber dat burgemeest­ers idealiter niet bezig zijn met ideologieë­n, maar dat ze zich losmaken van hun politieke kleur en focussen op het oplossen van concrete problemen.

Barber doet ook voorstelle­n. Zoals een internatio­naal parlement van 300 steden, dat drie keer per jaar samenkomt om ideeën en ervaringen uit te wisselen. Of een tijdelijk stadsvisum voor illegalen, waardoor hun kinderen naar school kunnen en hun verblijfpl­aats wordt geregistre­erd.

Dit alles lijkt me uitermate inspireren­d voor nieuwe burgemeest­ers zoals Bart De Wever. De verstedeli­jking brengt processen met zich mee die om andere politieke structuren vragen. Antwerpen speelt op heel wat domeinen een voortrekke­rsrol. Ook op dit gebied moet het dat gaan doen. Burgemeest­er, wat denkt u bijvoorbee­ld van een stadsgewes­t?

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium