Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Iedereen gelijk voor de wet

-

Mag de steenrijke Fransman Bernard Arnault Belg worden? Het antwoord is simpel: ja, indien hij voldoet aan alle wettelijke voorwaarde­n. De vraag wanneer dat kan gebeuren, ligt echter veel moeilijker voor de regeringsp­artijen.

Waarover gaat het? Arnault woont niet lang genoeg in België om nu reeds tot Belg te worden genaturali­seerd. De nieuwe wet die vanaf 1 januari van kracht wordt, bevat echter een spoedproce­dure voor mensen met uitzonderl­ijke verdienste­n en een maatschapp­elijke meerwaarde voor het land.

Is Arnault zo iemand? Voor CD&V niét. Voor Open Vld wellicht wel, net als voor oppositiep­artij N-VA.

Van waar deze verschille­nde opvatting? Omdat de wet niet echt duidelijk is over welke criteria precies in aanmerking mogen worden genomen. Maar ook omdat aan het verzoek van monsieur Arnault een reukje hangt.

De zakenman geeft niet echt de indruk dat hij is getroffen door een plotse onweerstaa­nbare liefde voor ons land en zijn inwoners. Er zijn tekenen die erop wijzen dat hij zijn vaderland wil ontvluchte­n om fiscale redenen.

Maar als Bernard Arnault nu veel geld én extra tewerkstel­ling naar België brengt? Kunnen we dat dan zomaar afwijzen?

De PS, steeds bekommerd om meer jobs, lijkt niet te willen ingaan op zijn verzoek. Merkwaardi­g is wel dat diezelfde PS de spoedproce­dure wél wil toestaan voor voetballer­s en andere atleten. Houden die dan zo veel van ons land? Enige twijfel is toegestaan.

De PS heeft per definitie ook iets tegen rijke mensen. Die worden meer gewantrouw­d dan pakweg een Albanees die graag Belg wordt, maar het voor de rest niet zo nauw neemt met de (straf)wet.

In deze kwestie is er slechts één criterium dat mag spelen: het gezond verstand. Indien na grondig onderzoek van de geloofsbri­even en de beloftes van Bernard Arnault blijkt dat hij wel degelijk een blijvende economisch­e meerwaarde voor dit land kan betekenen, dan moeten we zijn aanvraag niet bij voorbaat afwijzen om president Hollande een plezier te doen. Arme mensen hebben evenveel rechten als rijken. Maar omgekeerd ook. Iedereen gelijk voor de wet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium