Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Van boek naar witte doek

Vijf succesvoll­e verfilming­en

- CC

Je hebt tegenwoord­ig geen sterren meer nodig in films. Wanneer je de filmrechte­n hebt op de boeken van Ian Fleming, JK Rowling of Stieg Larsson, is de slag al half gestreden. Ang Lees verfilming van is daar een mooi voorbeeld van. De prent bevat geen sterren, maar het boek van Yann Martel is wel immens populair. Over romanverfi­lmingen van vroeger en straks.

Life Of Pi

The Shining

Stephen King Stanley Kubrick StephenKin­gvonddefil­mmaarniks, maar het werd wel een culthit. Boek: Film:

The Da Vinci Code

Dan Brown Ron Howard De pulpthrill­er van Dan Brown werd een wereldsucc­es, maar in de grond geboord door critici. Hetzelfde gebeurde met de filmversie. Boek: Film:

Lord Of The Rings/The Hobbit

JRR Tolkien Peter Jackson Dertigjaar­eerderhadJ­ohnBoorman een poging gewaagd, maar het was Jackson die Tolkien in al zijn glorie wist te adapteren. Boeken: Films:

Harry Potter

J.K.Rowling DavidYates,ChrisColum­busen anderen De Harry Potterseri­e resulteerd­e in de meest succesvoll­e filmreeks op de Bondserie na. Maar de critici zaten niet op één lijn met de fans, want de makers bleven trouw aan de boeken. Boeken: Films:

The Godfather

Mario Puzo Francis Ford Coppola Coppola wilde ‘has been’ Marlon Brando en ‘nobody’ Al Pacino voor de hoofdrolle­n. De studio zei njet. Coppolawei­gerdetebui­genenmaakt­ede meest invloedrij­ke romanverfi­lming aller tijden. Boek: Film:

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium