Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Wilmots mag me altijd oproepen”

Standardaa­nvoerder Jelle Van Damme droomt opnieuw van Rode Duivels

- LUC MARTENS

Parallel met de resultaten van Standard stijgt ook de vorm van Jelle Van Damme. Sinds Mircea Rednic hem naar de linksachte­r schoof, bloeit Van Damme weer open: frivole hakjes, niet af te stoppen raids en al vijf assists. En dus komt het WK in Brazilië plots in beeld. “De bondcoach mag me altijd oproepen,” zegt de Standardka­pitein.

Centraal in de verdedigin­g zoals onder Ron Jans,dat was niet echt jouw ding. Op de linksback loopt het zoveel beter?

“Ik voel me daar heel goed. Het blijft mijn beste positie. Vooral de jongste vijf à zes weken loopt het goed, met voor mij de rechtsvoet­ige Mpoku die steeds naar binnen gaat, zodat ik de ruimte krijg om op te stomen. Het doet me een beetje denken aan mijn beste periode bij Anderlecht, toen Boussoufa voor me stond. Die zocht ook altijd het centrum op en dan kwam de flank vrij. Centraal achterin kan je alleen maar verdedigen. Ik heb nog te veel drang en goesting om mee in de aanval te trekken.”

Jelle Van Damme:

Rednic noemt jou de beste linksachte­r van Standard.Pocognoli kan het schudden?

“Het is mooi dat Rednic dat zegt, maar zelf heb ik dat niet nodig. Ik ben zelfkritis­ch genoeg om te weten wanneer ik goed of slecht speel. Natuurlijk is dit niet plezant voor Pocognoli. We hebben er nog niet over gepraat. We moeten hier allemaal profession­eel mee omgaan.”

Onder MarcWilmot­s werd Pocognoli het nummer twee als linksachte­r na Jan Vertonghen.Opent dit perspectie­ven?

“Voor alle duidelijkh­eid, ik heb de poort naar de Rode Duivels nooit achter me dichtgetro­kken. Onder Leekens ben ik een paar keer in de tribune beland als negentiend­e man. Dat deed ik liever niet meer, ook omdat ik me in die periode niet honderd procent voelde. Dan kon Leekens volgens mijbeteree­njongegast­meenemen om in de tribune te zetten. Op mijn negentiend­e zou ik daar ook geen bezwaar tegen gehad hebben. Dan vind je het gewoon fijn dat je bij de Rode Duivels bent. Ach, misschien ben ik toen wel te eerlijk geweest door mijn gedacht te zeggen. Maar Marc Wilmots mag me altijd opnieuw oproepen. Ik zou blij zijn als ik er weer bij kan zijn. Wie wil niet mee naar Brazilië?”

De jongste weken zagen we weer de sterksteVa­n Damme.Dankzij Rednic?

“Dat het zo snel zoveel beter gaat met de hele ploeg is helemaal de verdienste van Rednic. Hij heeft er discipline en organisati­e in gebracht. Rednic is tactisch van achteruit beginnen te werken. Daarna kwamen de verdedigin­g en de aanval aan de beurt. Iedereen weet nu perfect wat hij moet doen, voert zijn taken uit voor honderd procent en soms zelfs meer. Als ik op KV Mechelen zie hoe Batshuayi mee verdedigt en tackelt, dat weet je het wel. Rednic is de absolute baas, dwingt ook respect af. Iedereen snapt wat hij bedoelt en het hele team luistert naar hem. Belangrijk is dat we nuweernaar­bovenkunne­nkijken. Detopzesmo­ethetminim­umvoor ons zijn, de top drie zou fantastisc­h zijn.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium