Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Bart is voor mij een bev

Ex-schepen keert na moeilijke periode terug dankzij De Wever

-

Wat André Gantman is overkomen, is een onvervalst kerstverha­al. Na een zwart hoofdstuk in zijn leven krijgt hij nu eerherstel van de nieuwe burgemeest­er. Sterker nog, Gantman gaat weer een belangrijk­e rol spelen in de Antwerpse politiek.

Alles leek André Gantman mee te zitten. Als schepen van Personeel had de joviale jurist een revolutie ontketend in de Antwerpse ambtenarij. Hij maakte een einde aan de politieke benoeminge­n en voerde een organisati­emodel in dat overal in Vlaanderen werd overgenome­n.

Maar in 2000 kwam Gantman de man met de hamer tegen. Het gerecht stelde hem in verdenking wegens fraude in zijn advocatenp­raktijk. Hij moest aftreden als schepen en zat twee maanden in voorarrest in de Begijnenst­raat.

In zijn woning in Deurne-Zuid praat Gantman voor de allereerst­e keer over die zwarte periode. Dat kost hem veel moeite, het is een gesprek met waterlande­rs. Maar gelukkig ook met een happy end.

“Mijn zwartste tijd”

“Over mijn proces in 2006 wil ik niets meer zeggen”, begint de 62-jarige Gantman zijn verhaal. “Er is recht gesproken, en daar heb ik mij als jurist bij neergelegd. Ik kan wel zeggen dat die twee maanden in voorarrest, waarin ik zelfs mijn kinderen niet mocht zien, de zwartste tijd uit mijn leven is geweest.”

“Zo’n periode overleef je alleen met een houvast. Ik heb onder anderen enorm veel te danken aan pastoor Sels, de aalmoezeni­er in de Begijnenst­raat. Die man is daar dokter, psychiater, het is ongeloofli­jk wat hij allemaal doet. Ik heb er een vaste gewoonte van gemaakt om hem elk jaar in de week voor Kerstmis op te bellen.”

“De tweede reddingsbo­ei is mijn huidige vrouw

(VUB-hoogleraar Hélène Casman, red.).

In die loodzware periode was mijn vorige huwelijk gesneuveld. Tegelijk met mijn proces was ik dus ook nog verwikkeld in een echtscheid­ing. U kunt zich voorstelle­n hoe ik mij voelde. In dat diepe dal heeft Hélène het licht in mijn ogen opnieuw doen schijnen.”

“De derde persoon die ik altijd dankbaar zal blijven, is Bart De Wever. Midden in die moeilijke periode heb ik hem voor het eerst ontmoet, en uit dat contact is een warme vriendscha­p gegroeid. Toen hij mij in de zomer van 2011 vroeg of ik op de N-VA-lijst wilde staan, heb ik eerst geweigerd. Ik vond dat ik dat niet kon doen na alles wat er was gebeurd, hoewel ik nooit uit mijn politieke rechten ben ontzet.” ring van de Vlaamse regering. Die contacten met de politiek brachten me aan het twijfelen. Na een nacht zonder slaap heb ik Bart gebeld. Hij zei: ‘Iedereen verdient een tweede kans. En als de regering jou heeft gerehabili­teerd, waarom zou ik dat dan niet doen?’”

“Zo heb ik de negentiend­e plaats op de lijst gekregen. Toen Bart op een feest van de N-VA mijn kandidatuu­r en die van Chris Morel aankondigd­e, zei hij: ‘André is geen gewone kandidaat, hij is een vriend’. Een zeer ingrijpend moment in mijn leven. Ik heb toen een korte speech gegeven, waarin ik naar eer en geweten heb gezegd: ‘Vandaag ben ik maatschapp­elijk bevrijd’.”

André Gantman laat zijn tranen vloeien en verontschu­ldigt zich meer dan eens. “Ik hoop dat u mij

 ??  ?? André Gantman bij zijn boekenkast, met rechts van hem zijn collectie over Bart De Wever.FOTO’S JAN VAN DER PERRE
André Gantman bij zijn boekenkast, met rechts van hem zijn collectie over Bart De Wever.FOTO’S JAN VAN DER PERRE
 ??  ?? 1999. Gantman overlegt als schepen van Personeel met de vakbondsle­iders Guy Lauwers en Frans Marivoet.FOTOW&F
1999. Gantman overlegt als schepen van Personeel met de vakbondsle­iders Guy Lauwers en Frans Marivoet.FOTOW&F

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium