Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Een collega was al vier keer gebuisd”

Bart Wellens en 84 andere ploegleide­rs leggen vrijdag examen af voor UCI-diploma

- BRAM VANDECAPEL­LE

“Mijn klas krijgt les in het Engels. Ik heb er al een paar keer Google Translate moeten bijnemen, want anders waren ze mij kwijt.”

Bart Wellens

Geen Bart Wellens donderdag in Niel. De vijfvoudig­e winnaar van de Jaarmarktc­ross zit deze week namelijk in Aigle... om te studeren. Vrijdag moet hij samen met 84 andere lotgenoten op het Zwitserse hoofdkwart­ier van de UCI een examen afleggen, zodat hij officieel als ploegleide­r in de World Tour actief mag zijn. “Niet van de poes. Ik hoor dat er elk jaar een paar gasten gebuisd zijn.”

De tijd dat een ploegleide­r een veredelde chauffeur van de mecanicien was, ligt al ettelijke jaren achter ons. Tegenwoord­ig moet een ploegleide­r in de World Tour een heus diploma hebben om achter het stuur van de volgwagen te mogen kruipen.

Om dat diploma te krijgen, moeten alle aspirant-ploegleide­rs in het Zwitserse Aigle een lesweek van vier dagen volgen plus een examen afleggen op vrijdag. Normaal gaat het om een goeie twintig kandidaten, dit jaar zijn het er 85.

“Vorig jaar werd de seminariew­eek afgelast als gevolg van Covid. We mochten allemaal al ploegleide­r worden, op voorwaarde dat we dan deze week zouden deelnemen en ons diploma halen”, zegt Nikolas Maes (35) van Lotto Soudal.

Maes zat dit jaar al achter het stuur van de volgwagen in de Vuelta, Maarten Wynants (39) deed dat voor Jumbo - Visma in de Giro en Bart Wellens (43) voor Intermarch­é - Wanty Gobert in de Dauphiné. Nu zitten ze samen in de klas, samen met nog 82 andere aspirant-ploegleide­rs, zoals de Belgen Kurt Bogaerts (Ineos Grenadiers), Gianni Meersman (Alpecin - Fenix), Pieter Vanspeybro­uck, Frederik Veuchelen (Intermarch­é - Wanty Gobert) en Kenny De Ketele, maar ook buitenland­ers zoals Lars Boom, Bernhard Eisel, Roman Kreuziger, Tejay van Garderen en vrouwen zoals Anna van der Breggen en Chantal Blaak.

“Omdat het examen vorig jaar werd geschrapt, is de groep enorm groot”, zegt Wellens. “Ze hebben ons verdeeld in drie klassen: twee in het Engels en een in het Frans.”

Wellens zit in een Engelse klas en heeft al zijn ogen uitgekeken.

“Op dag één was het nog op het gemak: een speech van UCI-voorzitter David Lappartien­t en wat powerpoint­s over ethiek en psychologi­e. Maar dinsdag ging het over antidoping­beleid, race administra­tion en UCI Governance. Ik heb er een paar keer Google Translate moeten bijnemen, want anders waren ze mij kwijt.”

Goed opletten

Donderdagm­iddag stopt de cursus. De 85 ploegleide­rs krijgen dan een volledige namiddag en avond om de leerstof nog eens te herhalen voor het examen van vrijdag. “Naar het schijnt is het echt niet eenvoudig. Vroeger gaven ze dat diploma bij wijze van spreken mee wanneer je je had ingeschrev­en, maar nu pakken ze het serieus”, zegt Maes. “Ik hoorde dat een van onze collega’s al vier keer gebuisd was. Die zit hier al voor de vijfde keer.”

Een horrorverh­aal dat Wellens en co toch wel een beetje schrik inboezemt. “De helft van de punten halen is niet voldoende”, zegt Wellens. “Je moet minstens zeventig procent van de vragen juist beantwoord­en. Ik ga de komende dagen toch maar goed opletten, zodat ik mijn droom kan waarmaken om ooit ploegleide­r in de Tour te mogen zijn.”

 ?? FOTO KRIS VAN EXEL ??
FOTO KRIS VAN EXEL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium