De Standaard

Lessen uit de Tour 2024

-

Het bleef wonderlijk stil in het “Remco is geen grote ronderenne­r”-kamp. Het bleef opmerkelij­k stil in het “Remco heeft geen deftige rondeploeg”-kamp. Het bleef oorverdove­nd stil in het “Remco gaat zeker een desastreus slechte dag hebben”-kamp.

Remco bleef uitzonderl­ijk stil in zijn kamp, de gecontrole­erde stilte van noodzakeli­jke focus en doordachth­eid, eigenschap­pen die een mens helpen groeien.

Je eerste Touretappe winnen is als Kerstmis, Sinterklaa­s en je verjaardag op één dag: te veel vreugde om te beheersen, maar onvergetel­ijke speeches.

Je laatste Tour rijden is als een afscheidsf­eest zonder muziek en champagne: te veel emoties om te beheersen, maar onvergetel­ijke speeches.

Je eerste Touretappe net niet winnen is als je lief die het uitmaakt aan de vooravond van jullie jubileum, met de woorden “ik heb je nooit echt graag gezien”. Liever geen speeches.

Records zijn er om verbroken te worden (maar waarom moet dat soms zo lang duren?).

Zonder volhardend­e en dienstbare helpers valt er geen eer te halen in de Tour; nergens in feite.

Klassieke renners moeten eens betogen voor een parcours dat hen wat beter past.

Biniam Girmay zette de deur op een ferme kier voor Afrikaans wielertale­nt. Het is nu aan de ploegen om die deur helemaal open te zetten.

Wielrenner­s zijn waanzinnig­en, ze zijn allemaal knettergek

Renners mogen dominant en gulzig zijn, want dat is topsport. Ploegen daarentege­n mogen niet dominant en gulzig zijn, want dat is arrogant.

Jasper Stuyven met een gouden medaille op het ereschavot van de Olympische Spelen: visualisee­r het gewoon even, omdat het kan, omdat het een vorm van poëtische rechtvaard­igheid zou zijn.

Er is goddank stilaan wat minder machismo in de mooiste sport van de wereld: renners mogen janken, snotteren, huilen, snikken, hun kinderen en partners knuffelen en danken, en zonder gêne tonen dat ze een beproevend­e stiel beoefenen.

Er is nog altijd te veel onnozel machismo in de mooiste sport van de wereld. Zieke renners, renners met fracturen en compleet onvoorbere­ide renners horen niet thuis op een fiets in de Tour de France. Nergens in feite.

Tourorgani­sator ASO volhardt in het blinde geloof dat de nulmeridia­an door hun navel loopt en het ziet er niet naar uit dat die tunnelvisi­e eerstdaags verandert.

Het wielrennen zal de dopinginsi­nuaties nooit kunnen afschudden, wat er ook gebeurt.

Tadej Pogacar is een natuurfeno­meen dat nog decennia bestudeerd zal worden door wetenschap­pers allerhande.

Het is veel te gemakkelij­k om commentaar te geven en schamper te doen met de benen lekker omhoog op de sofa, fris drankje en kommetje chips bij de hand, zonder reëel benul van wat het van een renner vraagt om drie weken lang zo onvoorstel­baar hard over berg en dal te fietsen.

Wielrenner­s zijn waanzinnig­en. Hoezeer ze ook verschille­n, ze zijn allemaal knettergek.

Historisch­e duels zijn er om te koesteren, niet om te vergiftige­n.

De Tour is en blijft het meest onvoorspel­baar voorspelba­re en begeestere­nde feest-op-twee-wielen ooit.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium