De Standaard

Plots overleden Toumani Diabate leerde de wereld de ‘kora’ kennen

- (vpb) ©

Toumani Diabate was de 71ste telg in een grote muziekdyna­stie, die terugging tot de twaalfde eeuw. Op zijn vijfde leerde hij de kora te bespelen, die naar Malinese traditie gebruikt werd door vertellers (‘griots’) om de geschieden­is van het Mandingori­jk en de grootsheid van de heersers te helpen bezingen. Zijn beroemde vader Sidiki was een belangrijk voorbeeld voor hem.

De kora is een luit met 21 snaren, die resoneren in een kalebas. De muzikant slaat de snaren aan zoals bij een harp en kan ook ritmische patronen toevoegen. Vaak wordt hij begeleid door een marimba, soms door een hele band. Typisch is het kabbelende effect van het spel, vergeleken met het klotsen van water in een rivier.

België was een van de eerste landen waar Diabate, vanuit zijn geboortepl­aats Bamako, kwam spelen. Dat gebeurde in de Gele Zaal in Gent. Later speelde hij ook in andere steden, vaak met grote projecten.

Wereldmuzi­ek

Diabate spoorde mee met de interesse aan het eind van de jaren 80 voor ‘wereldmuzi­ek’, een parapluter­m die gemodernis­eerde, nietwester­se genres een verkoopbaa­r merk wilde geven. Zijn instrument­ale debuutalbu­m Kaira verscheen op het gereputeer­de label Hannibal en kreeg veel aandacht.

Diabate, die niet zong, koos vrij snel voor fusiemuzie­k. Zijn tweede album Songhai (1988) was een fantasie met de flamencogr­oep Ketama, waarin beide tradities elkaar opzochten – typisch voor die periode. Diabate toonde zich een improvisat­or en een nieuwlicht­er: in westerse oren mocht zijn spel dan traditione­el klinken, voor Malinezen klonk hij bijna ‘hedendaags’.

Geleidelij­k aan verwierf hij een gerespecte­erde plaats in de westerse muziekwere­ld. Hij maakte achttien albums en werkte samen met onder meer Björk, Damon Albarn, Taj Mahal en korameeste­r Ballaké Sissoko. In 2005 haalde het succesvoll­e label World Circuit hem binnen, daarna won hij twee Grammy’s, voor In the heart

of the moon (2005) met Ry Cooder, en voor Ali & Toumani (2010) met Ali Farka Touré.

Toumani Diabate overleed in Bamako onverwacht na een korte ziekte. Zijn laatste album, The sky is the same color everywhere, maakte hij met de Iraanse muzikant Kayhan Kalhor. Zijn zoon Sidiki volgt hem op.

 ?? Ty Images Redferns via Get- ?? Toumani Diabate.
Ty Images Redferns via Get- Toumani Diabate.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium