De Standaard

Rusland richt aanvallen op regio Charkov

- OORLOG IN OEKRAïNE ©

Met het nieuwe offensief verplichte­n de Russen de Oekraïense troepen om hun defensie rond Charkov, de tweede stad van het land, te versterken.

Een nieuw Russisch offensief heeft de Oekraïense strijdkrac­hten in de noordelijk­e regio rond Charkov in een moeilijke situatie gebracht.

Het Oekraïense leger wist de Russen zo’n twee jaar geleden terug te dringen uit de grensregio, maar met hun aanvallen dreigen de Russen nu een nieuw front te openen in een oorlog die al 27 maanden duurt.

Vrijdag hadden de Oekraïners gemeld dat de Russen met pantservoe­rtuigen door de verdedigin­gslijn rond Vovtsjansk probeerden te breken, een stadje in de buurt van de grens met Rusland, ten noordooste­n van Charkov. Het Russische ministerie van Defensie meldde zaterdag dat het vijf dorpen had veroverd in de regio. Zondag voegde het daar nog eens vier dorpen aan toe, enkele tientallen kilometer ten noorden van Charkov.

Zo zetten de Russen opnieuw druk op de tweede stad van Oekraïne. Omdat de omvang van het offensief te beperkt lijkt voor een echte aanval op Charkov, gaan veel analisten ervan uit dat de Russen de Oekraïners willen dwingen troepen weg te trekken uit de Donbas om daar de linies te verzwakken.

Oleksandr Syrsky, de stafchef van het Oekraïense leger, meldde zondag via Telegram dat zijn troepen uit alle macht de aanvallen probeerden af te slaan. “Eenheden voeren felle defensieve gevechten, de pogingen van de indringers om door onze verdedigin­g te breken, zijn gestopt”, schreef Syrsky. “De situatie is moeilijk, maar de strijdkrac­hten doen er alles aan om de verdedigin­gslinies en posities te behouden en schade toe te brengen aan de vijand.”

Snel wapens nodig

De Russen maken momenteel gebruik van het Oekraïense gebrek aan mankracht, munitie en luchtafwee­r om aanvallen en bombardeme­nten uit te voeren. De maandenlan­ge obstructie van een steunpakke­t van 60 miljard dollar in het Amerikaans­e Congres heeft de Oekraïense verdedigin­gslinies uitgeteerd. Na de recente goedkeurin­g van dat steunpakke­t hopen de Oekraïners snel hun voorraad pantservoe­rtuigen, artillerie en luchtafwee­r te kunnen aanvullen.

“Ons probleem is heel eenvoudig: we hebben geen wapens”, verklaarde de adjunct-chef van de Oekraïense militaire inlichting­endienst, generaal-majoor Vadim

Skibitski, vorige week aan het weekblad The Economist. “We hebben altijd geweten dat april en mei een moeilijke periode voor ons zouden zijn.”

“Het verstoren van Russische offensieve plannen is nu onze belangrijk­ste taak”, verklaarde president Volodimir Zelenski zaterdag.

Om “het initiatief terug te geven aan Oekraïne” drong hij aan op versnelde wapenlever­ingen.

Meer dan 4.000 mensen werden al geëvacueer­d uit de grensgebie­den rond Charkov, meldde persbureau AFP zondag op gezag van de lokale gouverneur.

zijn om zo veel geweld te gebruiken in Gaza. Wat dat betreft, snap ik de protesten heel goed. Maar het is natuurlijk wel opvallend dat het protest zó massaal is. Het neigt naar eenzijdigh­eid om Israël er zo als boosdoener uit te lichten in een regio waar nog veel meer ernstig geweld plaatsvind­t.”

Isdatgeen‘ whatabouti­sme’,eendrogred­endiedeaan­dachtvanee­nmisstanda­fleidtdoor­opanderemi­sstandente­wijzen?

“Nee, dat is geen ‘whatabouti­sme’, omdat

“Het argument van de antizionis­ten is dat het zionisme ook nu nog kolonialis­me vertegenwo­ordigt. Oké, maar tegelijk komt Israël voort uit de dekolonisa­tie van het Britse Rijk”

de misstanden in de regio met elkaar samenhange­n. Mijn collega Ugur Ümit Üngör, hoogleraar Holocaust- en genocidest­udies aan het NIOD, schreef laatst in De Groene Amsterdamm­er dat er wereldwijd 56 conflicten woeden, waarvan minstens zes in het Midden-Oosten. Hij wijst erop dat de staat Israël, het conflict met de Palestijne­n en het geweld heel goed in de context van de regionale geschieden­is begrepen kunnen worden. Ook in de buurlanden werden er massaal mensen verdreven en werd staatsgewe­ld gepleegd.”

“Als historicus van het antisemiti­sme heb ik vooral oog voor de effecten van de inconsiste­nte kijk op de verbeeldin­g en de veiligheid van Joden. Nu eens zijn de Joden een vijfde colonne, dan weer zijn ze te nationalis­tisch, ze zijn het laatste restant van het kolonialis­me, of extreme geweldpleg­ers. De Joden hebben het elke keer gedaan.”

 ?? Ap ?? Een vrouw wordt geëvacueer­d na een Russische luchtaanva­l.
Ap Een vrouw wordt geëvacueer­d na een Russische luchtaanva­l.
 ?? Joris van Gennip/anp ?? Pro-Palestijns protest aan de Universite­it van Amsterdam. “Willen de demonstran­ten één staat voor Joden en Palestijne­n, of willen ze de Joden de zee in drijven?”
Joris van Gennip/anp Pro-Palestijns protest aan de Universite­it van Amsterdam. “Willen de demonstran­ten één staat voor Joden en Palestijne­n, of willen ze de Joden de zee in drijven?”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium